A férfiaknak is fáj a fejük olykor az ágyban? – libidóhiány az erősebbik nemnél.

A libidóhiányt, a nemi vágy csökkenését sokan a nőknek tulajdonítják és úgy állítják be, hogy egy pár szexualitásának csökkenése mögött mindig a szebbik nem áll, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem így van.

A libidóhiányt, a nemi vágy csökkenését sokan a nőknek tulajdonítják és úgy állítják be, hogy egy pár szexualitásának csökkenése mögött mindig a szebbik nem áll, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nem így van. Igenis, a férfiak is küzdenek olykor vágycsökkenéssel, csak erről több és mélyebb a hallgatás.

Amikor férfiak kérnek segítséget libidójuk lecsökkenése miatt, akkor az Ő esetükben is először azt vizsgáljuk, hogy lehet-e betegség vagy gyógyszerszedés a háttérben. Kevesen tudják, hogy a keringési zavarokat előre jelzik/jelezhetik a merevedési problémák. Így, ha ez egy ideje fennáll és a hajnali merevedésben is zavart észlelnek, akkor érdemes minél hamarabb kardiológushoz fordulni. Amikor ezket kizártuk, akkor sokszor a feszített munka, a sok stressz és az ezekből adódó alvászavar, fáradtság, szorongás áll a háttérben. A munkából adódó feszültséget nem tudják kellőképpen kezelni, nem tanulnak meg lazítani, terheket megosztani, letenni, mely sokszor fásultságba, érdektelenségbe megy át és ezzel összefüggésben a szex iránti érdeklődésük is megcsappan, elvész. Sokan ilyenkor a még több munkába menekülnek, mely egyre mélyebbre viszi ezt a problémát.

Ám ha nem ezek okozzák a vágycsökkenést akkor általában párkapcsolati problémák állnak/állhatnak a férfiak libidócsökkenése mögött. A sok elutasítás, el nem fogadás, a férfiasságuk el nem ismerése, lekicsinylése, a hűtlenség mind-mind tud vágycsökkentő lenn. Lehet, hogy nincsenek hangos veszekedések vagy röpködő poharak egy-egy párkapcsolati konfliktusban, de a férfiak részéről is ki tud hűlni az ágy, ha úgy érzik, hogy nem szeretik, nem értik meg, nem fogadják el.

Egy következő ok lehet, ha már volt valamilyen szexuális funkciózavara a férfinak és azt figyelmen kívül hagyták. Lehet, hogy nem is fokozódott ez a probléma, csupán csak elfogy a türelem és a megértés ezzel kapcsolatosan, de az is lehet, hogy rosszabbodik a helyzet, melyek hozhatják a szexuális együttlétek csökkenését. Sokaknál megfigyelhető például, hogy egy korai magömlést a partner elégedetlensége követ, mely előbb-utóbb olyan mértékű lesz, hogy a férfi már bele sem mer vágni az együttlétbe, nem szeretne csalódást okozni és azt megélni, hogy nem elég jó. Ez sokszor egy merevedési zavarba fordul át, amely tovább fokozza a férfi kellemetlen érzéseit, szorongását, hiszen azt éli át, hogy nem tud teljesíteni, csorba esett a férfiasságán. Ilyenkor még nehezebb megértenie a pároknak, hogy ennek a megoldása egy hosszabb folyamat, hiszen több problémát kell helyreállítani, mely nem megy egyik napról a másikra. Mondhatnánk, hogy jobb lenne az első nehézségeknél segítséget kérni, de ez ma még sok férfinak nem egy egyszerű feladat.

A férfi libidóhiány egy másik fontos oldala, hogy sok esetben csupán a jelenlegi partner elutasítása áll a háttérben. Ennek egyik oka lehet, hogy párkapcsolati gond áll fenn, például egy hűtlenség, melyben az éli meg a férfi, hogy nem tud a partneréhez érni, hiszen az mással is ágyba bújt, és ezt nem tudja megbocsátani, csorba esett a férfiasságán. Ilyen lehet az, is, amikor a nő orgazmuszavaráért a férfi magát hibáztatja és nem szeretné folyamatosan azt átélni, hogy nem tudja kielégíteni a partnerét. Olyan is akad – és erről beszélnek talán a legkevesebbet – hogy a nő testének a megváltozása – például szülése miatt – okozza a férfi vágyának a csökkenését. Mivel sokan nem merik ezt vállalni és még szinte maguk előtt is titkolják, hogy mi okozza libidójuk csökkenését, így ez is további problémákat eredményezhet.

Azt gondolom, hogy nem egyszerű szembenézni a hálószobai problémákkal, de mindenképpen érdemes; és nem halogatni, tolni a kérdéseket, kételyeke