Z, mint Zakariás – egy szerelmi háromszög az apokalipszisben

Biztosan mindenki hallotta már azt a mondatot, vagy talán mondta is már valakinek: "Ha te lennél az utolsó férfi a földön, akkor sem kellenél".

Biztosan mindenki hallotta már azt a mondatot, vagy talán mondta is már valakinek: “Ha te lennél az utolsó férfi a földön, akkor sem kellenél“. A Z, mint Zakariás ezt az állítást igyekszik cáfolni, nem egy, hanem rögtön két férfival is. A film nagyon jól bemutatja mennyire nyomasztó és kétségbeesett érzés a magány és, ha csak egy férfi is lenne a Földön, amikor eljön a világvége, legyen akár milyen is, biztosan kellene.

A történet szerint a Földön az emberiség nagy része kipusztult egy nukleáris katasztrófa következtében. Annek (Margot Robbie) azonban sikerült életben maradnia és egyedül éldegél kutyájával a völgyben, ami csodával határos módon védve van a sugárzástól. Gazdálkodással, valamint a létfenntartáshoz szükséges dolgok megteremtésével tölti a mindennapjait, tartalékok után kutat, és vegetál magányosan egyik napról a másikra.

Egy nap aztán egy védőruhás férfi John (Chiwetel Ejiofor) téved a völgybe, akit készséggel befogad a házába. John sugárfertőzött lett egy felelőtlen fürdőzés miatt, de Ann minden erejével igyekszik megmenteni az életét. Felépülése után segítő kezet és lelki társat is talál a férfiban. Gyorsan egymásra hangolódnak, különleges lelki kapcsolat alakul ki köztük. Igyekeznek felkészülni a télre, művelik a földet, próbálnak tartalékokat halmozni.

Dolgos mindennapjaikat és egyre mélyülő kapcsolatukat aztán egy idegen zavarja meg, a szemtelenül jóképű Caleb (Cris Pine), akinek egy bánya mélyén sikerült átvészelnie a katasztrófát. Ann örömmel fogadja az újabb vendéget, de Johnnak kétségei vannak, bizalmatlan és – bár próbálja leplezni – féltékeny is. Annben kavarognak az érzések, érintésre, ölelésre, szeretetre vágyik, de maga sem tudja melyik férfitól.

A film legnagyobb erénye a három főszereplő kifogástalan színészi játéka. A hangsúly főleg a párbeszédeken, a ki nem mondott szavakon és az árulkodó pillantásokon van. Rendkívül megindító, és szép film a magányról, és arról, hogy egy világméretű katasztrófa után is vágyakozunk szeretetre, érintésre, vagy egyszerűen csak egy másik ember közelségére.