Mikor alapítsunk családot?

Néhány évtizede még az volt a szinte íratlan szabály, hogy korán házasodtak, mely után gyorsan érkeztek a gyerekek.

Néhány évtizede még az volt a szinte íratlan szabály, hogy korán házasodtak, mely után gyorsan érkeztek a gyerekek. Mára ez jelentősen átalakult. Nem csak a házasságkötések és a vállalt gyermekek száma csökkent le, de mindezen életesemények tervezett időpontja is módosult, jóval későbbre tolódott. Sokaknál ennek egyetlen oka van, hogy nem tudják, mikor jön el az ideális időpont a családalapításra.

Egyre gyakrabban érkeznek terápiára olyan párok, akik a negyvenes éveikben járnak és még most tervezik családalapítást. Természetesen nem ritka, hogy valakire csak középkorúként talál rá a szerelem, ekkor köti össze az életét azzal, akivel szívesen vállalna gyerekeket, de sokan több év házasság, együttélés után is csak tologatják, hogy családot alapítsanak. Amikor ennek a hátteréről beszélgetünk, legtöbben azt mondják el, hogy nem érezték még, hogy eljött volna az ideje vagy nem tartották elég jónak, tartósnak a párkapcsolatukat vagy nem volt biztos anyagi hátterük, esetleg szerettek volna egyénileg kibontakozni. Ezek után, ha arról beszélgetünk, hogy mi változott és most miért ideálisabb a helyzet, akkor nagyrészt ugyanazt feleik, egyszerűen már érzik az idő szorítását és most vagy soha. A biológiai óra okozta nyomás és a sokszor nem olyan gyorsan érkező gyermek nehézséget hozhat a párkapcsolatokba, mindezzel nehezítve az egyébként is nagy szorítást. Egy kutatásból például kiderült, hogy azon pároknál, akik nagyon, olykor görcsösen szeretnének már gyermeket, az negatívan is hathat a szexuális életükre, a nagy nyomás hatására lecsökkenhet a együttlétek száma vagy minőségi romlás alakulhat ki.

Vajon miért olyan nehéz manapság a tervezett családalapítás? Azt hiszem, nagyon sokan szeretnék a legtökéletesebb időpontot kiválasztani. Legyen jó a párkapcsolat, legyen megfelelő háttér (otthon, biztos anyagi bevétel) a gyermek érkezéséhez és ne érezzék úgy, hogy valamit feladtak a csemete miatt. A fentebb megfogalmazott érvek valóban mind nagyon fontosak és valószínűleg mindenki hoz valamit a családjából, ami egy-egy pontot felerősíthet. Sokszor, amikor valaki mély szegénységben nőtt fel és gyermekként sokat nélkülözött, az szeretne jobb anyagi körülmények között gyermeket vállalni. Aki látta, hogy milyen hátrányokat szenved el valamelyik szülője, mert a túl korai családalapítás miatt nem tudta befejezni az iskolát és nem talált megfelelő állást, annak nagyon fontos, hogy a tanulmányok és a karrier adjon megfelelő hátteret. Aki egyszülős családban nőtt fel, lehet, hogy nehezebben köteleződik el vagy fél, hogy mi lesz, ha őt is magára hagyják; és ez csupán néhány azok közül, melyek befolyással lehetnek a gyermekvállalásra. Sok félelem, családi minta, üzenet és titok befolyásolhatja a családalapítást.

Azt gondolom, sok ideális időpont lehet a családalapításra, de olykor szembe kell néznie a párnak az elvárásaikkal, a nehézségeikkel és közösen meg kell találniuk a saját útjukat és ezt talán jobb a ketyegő biológiai óra és az egyéb szorító tényező jelentkezése előtt megtenni.