Nálatok sincs szex?

Ez a kérdés valószínűleg ritkán hangzik el baráti beszélgetések alkalmával, inkább az ellenkezője a megszokott.

Ez a kérdés valószínűleg ritkán hangzik el baráti beszélgetések alkalmával, inkább az ellenkezője a megszokott. Mindenki a hódításaival, a vad szexuális történeteivel szereti felhívni magára a figyelmet és nem annyira azzal, hogy náluk bizony nem olyan forró a szerelmi fészek. Nem ritka az sem, hogy kitalált történetek keringenek egy párról, akik nem szívesen vallják be, hogy közöttük rém ritka vagy egyáltalán nincs szexuális kapcsolat. Az is előfordulhat, hogy a legtöbb szexuális tartalmat szolgáltatónak van a legkevesebb vagy legrégebbi tapasztalata az intimitás ezen szintjéről. Talán mindenki ismeri a mondást: Éhes disznó makkal álmodik. Nincs ez másképpen a szexualitásban sem.

Nézzük is, hogy mi a valóság, mit mutatnak a számok, ha anonim módon kell válaszolni és nem egy baráti csevegésben. Egy 2015-ben készített kutatásból – melyben párkapcsolatban élő középkorúakat kérdeztek meg – az olvasható ki, hogy a párok ötöde évente vagy még ritkábban kerül egymással intim kapcsolatba. Tehát a minden ötödik pár lehet, hogy idén még nem szexelt. Előre mutató lehet azonban, hogy mindezt felismerik a párok, hiszen az összes megkérdezett több mint fele mondta azt, hogy javítani kellene a szexuális életén, jó lenne növelni az együttlétek számát. Az azonban már egy másik kérdés, hogy tesznek-e valamit a változás érdekében.

Nagyon érdekes a szexuális együttlétek számának növelése körüli kommunikáció megoszlása. Míg a férfiak jelzik partnerüknek az elégedetlenségüket, konkrétan elmondják neki, hogy elégedetlenek, többet, mást szeretnének vagy utalnak rá valamilyen módon, addig a nők ezzel ritkán hozakodnak elő. Mintha kicsit szemérmesebbek lennének a nők, ha elő kellene hozakodni azzal, hogy vágyaik nem találnak mindig meghallgatásra.

A javulásra tett kísérletben is a férfiak aktívabbak . Több mint 50% próbál tenni valamit a pozitív változás érdekében, míg a nőknél ez az arány 30%. A megoldásban, a változás elindításában is különbség van a két nem között. Míg a férfiak inkább a tettek mezejére szeretnének lépni, tehát irány az ágy, szeretkezzünk többet és már meg is oldódott a probléma; addig a nők a probléma okát szeretnék először megszüntetni. A szebbik nem addig nem nagyon igyekszik az összebújást előtérbe helyezni, amíg meg nem oldódik az a nehézség, elakadás, mely miatt idáig jutottak.

Szintén jelentős különbségek mutatkoznak a téren is, hogy milyen segítségekkel szeretnék megoldani a szextelenség nehézségét. A férfiak, ha már nem segít az internet és a szakirodalom segítsége, akkor szakemberhez fordulnak (ez utóbbi megoldást választja e megkérdezettek harmada), míg a nők inkább a barátnő tanácsra hallgatnak és csak a 10%-uk mondta azt, hogy irány a szakember, hogy minél előbb visszajöjjön a szexuális izzás.

Mindezek ismeretében tehát nem ily lenne oly elvetemült dolog arról beszélgetni a baráti összeröffenésen, hogy ki hogy van azzal, ha náluk is kevés a szex.