Kettesben vagy többesben?

Itt a nyár és vele együtt a pihenések, kikapcsolódások, utazások időszaka, mely magával hozza a kérést: Miképpen történjen a nyaralás? kettesben induljon neki a pár, esetleg menjen az egész család, vagy jöjjenek a barátok is? Jó lenne, kicsit a párkapcsolatot is mélyíteni, de a gyerekekkel is nyaralni? A barátokkal is rég volt lehetőség egy kis bandázásra? A válasz egyszerű, ám a magyar viszonyokat ismerve, nem is olyan könnyen megvalósítható.

Itt a nyár és vele együtt a pihenések, kikapcsolódások, utazások időszaka, mely magával hozza a kérést: Miképpen történjen a nyaralás? kettesben induljon neki a pár, esetleg menjen az egész család, vagy jöjjenek a barátok is? Jó lenne, kicsit a párkapcsolatot is mélyíteni, de a gyerekekkel is nyaralni? A barátokkal is rég volt lehetőség egy kis bandázásra?

A válasz egyszerű, ám a magyar viszonyokat ismerve, nem is olyan könnyen megvalósítható. Az ideális az lenne, ha mindenből lehetne egy kevéske, de még inkább többecske. Jó lenne, ha a pár kettesben is el tudna menni néhány napra vagy egy hétre, amikor csak magukra és egymásra figyelhetnek. Amikor nem a gyerekek igényei, kívánságai irányítanak, és amikor nem kell a nagyszülőkhöz alkalmazkodni. Akkor, van idő, mód és lehetőség, kicsit összebújni, egymásra hangolódni, kettesben lenni és elmélyíteni a párkapcsolatot. Erőt gyűjteni a hétköznapokhoz, meglátni a másikban újra a társat, a szerelmest, a párunkat. Ez a jó kapcsolat – melyhez kell olykor az elvonulás – adja a családi egység alapját. Amikor a szülők közös hullámhosszon vannak, akkor tudnak egymásra támaszkodni és egymást támogatni. A gyerekeknek pedig ilyekor lehetőségük van a nagyszülőkkel, keresztszülőkkel, nagynénikkel és nagybácsikkal időt tölteni. Ők is kiszakadnak az otthoni mókuskerékből és új élményeket gyűjtenek, így aztán mindenki nyerhet a dolgon. A szülők feltöltődnek, így már a gyerekekkel is egyszerűbb és már jöhet is a családi nyaralás. Így könnyebb elviselni az anyós zsörtölődését vagy a gyerekek civakodását. Mindezek után, már csak hab a tortán, ha a barátokra is marad idő és velük is el tudunk tölteni például egy hosszú hétvégét, amikor fel lehet eleveníteni a régi kalandokat vagy éppen új élményeket lehet gyűjteni. Szóval, valami ilyesmi lenne az ideális kép, ám ezt sokan nem tudják megtenni, nem engedhetik mag maguknak, így maradnak a családi nyaralásnál, melyről olykor fáradtabban térnek haza, mint ahogyan elindultak. Természetesen ez is kikapcsolhat, ez is lehetőséget adhat a hétköznapokból, a munkából való kiszakadásra, de nem biztos, hogy erősíti a párkapcsolatot, a családi egység alapját.

Jó lenne, ha téma lenne/lehetne a párok között, hogy miképpen nyaraljanak és mire lenne szükségük egyéni, páros és családi szinten; hiszen olykor a gyerekmentes pihenés adhatja a legtöbbet egy családnak. Az egymásra találást, a nyugalmat és izzást, a szeretni és szeretve lenni érzését. És ha nem oldható meg minden évben hogy legyen családi és kettesben eltöltött nyaralás is, akkor legyen az egyik évben ilyen, a másikban amolyan, vagy legyen mindkettő, csak kicsit rövidebben…érdemes keresni a lehetőségeket, mert biztosan megoldható.