Mindfulness a szexben

Vannak olyan kegyelmi pillanatok, amikor úgy érezzük, minden a helyén van: nem görcsölünk a jövőn, nem bánkódunk a múlt miatt, csak a pillanat teljes megélése, éber figyelem és ítélkezés-mentesség van.

Vannak olyan kegyelmi pillanatok, amikor úgy érezzük, minden a helyén van: nem görcsölünk a jövőn, nem bánkódunk a múlt miatt, csak a pillanat teljes megélése, éber figyelem és ítélkezés-mentesség van. Ez az intenzív flow élmény elkaphat minket kedvenc tevékenységünk végzése közben, egy műalkotás által okozott katarzis hatására, de akár szex közben is. Ilyenkor sokkal teljesebb és feltöltőbb a szeretkezés élménye. A jó hír, hogy a mindfulness élményéért mi magunk is tudunk tenni, nézzük, hogy a szexben hogyan segíthetjük elő megvalósulását:

Figyeljen oda a légzésére!

A légzésre történő odafigyelés remek módja annak, hogy az elkalandozó elmét visszahozzuk a jelenbe. Szerelmeskedés közben lélegezzen be jó mélyen, a hasi régióba! Itt van az életenergia és a szexualitás központja. Figyeljen oda párja lélegzetére, és próbáljanak szinkronban lélegezni! Ez segít elmélyíteni a figyelmet és teljesebbé tenni a szexuális élményt.

Akarás és ítélkezés helyett elfogadás

Sokszor éppen a túlzott, görcsös akarás az, ami megnehezíti, hogy valamit elérjünk, és örülni tudjunk a jelen pillanatok szépségének. Így van ez a szexben is. Ha mindenáron az orgazmus elérése a cél, akkor nehezebben fog összejönni, és kevésbé lesz teljes az öröm. Ha viszont képesek vagyunk egyszerűen csak arra koncentrálni, hogy éppen mit érzünk a testünkben, akkor jó eséllyel a kellemes érzetek felerősödnek majd, és az átlagosnál teljesebb orgazmust élhetünk át.

Ugyanígy a vélt vagy valós testi hibáink felett sem érdemes ítélkeznünk és szégyenkeznünk – partnerünk nyilván azért van velünk, mert tetszünk neki. Inkább csak figyeljünk rá, éppen milyen kellemes testérzeteket köszönhetünk ennek a testnek!

Adjon teret a jelenlétnek!

Ezt elsősorban úgy teheti meg, ha minden érzékével arra koncentrál, amit éppen megtapasztal! Figyelje meg a szoba (vagy a táj 😉 ) fényeit, a látványt, ahogy kedvesével a bőrük találkozik, az apró izzadtságcseppeket. Hallgassa a mély sóhajokat, ahogy fel-felbukkannak a csendből. És figyeljen oda, milyen érzések futnak végig a testén, és milyen érzés bőrének, ahogy érinti a kedvest! Mindez segít abban, hogy minél teljesebben élje meg a szexuális élményt.

Küszöbölje ki a zavaró tényezőket!

Könnyebb a szeretkezés élményét megélni, ha kevesebb a zavaró tényező! Szeretkezés előtt halkítsák le, vagy kapcsolják ki a telefonokat, és mindenképp kapcsolják ki a televíziót! Esetleg egy érzéki, lágy zene az, amit érdemes lehet hallgatni az együttlét ideje alatt.

Mindfulness a mindennapokban is

Könnyebb a szeretkezést tudatos jelenlétben megélni, ha a mindennapok során is gyakoroljuk a mindfulnesst. Ennek mikéntjéről több könyvben is olvashatunk bővebben, egyébként pedig a jóga, a chi kung és a meditáció is segíti felerősíteni és gyakoribbá tenni életünkben a tudatos jelenlét állapotát.