Miért fájhat a nőknek a szeretkezés?

Amikor nem a psziché áll a háttérben.

Amikor nem a psziché áll a háttérben…

Számtalan nő tapasztal fájdalmat szex közben, ám a szégyenérzet, a félelem, a tudatlanság, a rettegés a diagnózistól, a betegségektől megakadályozza őket, hogy orvoshoz forduljanak. Egy részük senkinek sem beszél a problémáról, sokszor még a partnere sem tudja, hogy mi zajlik le a nőben, a társában, mi áll olykor az elutasítás, a szex mellőzésének a hátterében. Nekik ad tanácsokat az egyik birminghami kórház nőgyógyásza a Dailymail honlapján.

Legtöbb esetben – amikor nem pszichés, hanem testi oka van a fájdalomnak, akkor – egyszerű ok is állhat a háttérben, és erre általában következtetni lehet abból, hogy hol jelentkezik a fájó érzet. A hüvelybemenetnél, a hüvely belsejében, vagy egészen mélyen érzik e a fájdalmat a nők.

Amennyiben a hüvely bejáratánál jelentkezik a fájdalom, akkor annak oka legtöbbször valamilyen fertőzés. Ilyennek a legtöbb nő találkozik élete során. Ritkábban ekcémaszerű bőrbetegség is állhat a háttérben, ami szteroidos krémek használatával gyógyítható. Előfordulhat még a vestibulitis nevű betegség is, ami a hüvelybemenet hátsó területének ismeretlen eredetű túlérzékenysége. Ezt a betegséget gyógyszeresen kezelik, súlyosabb esetben műtéti megoldás is szóba jöhet.

A hüvelyben jelentkező fájdalom oka lehet például fiatal lányoknál a merev szűzhártya; ám gyakran a húgyhólyag és a húgycső fertőzései és egyéb panaszai váltják ki a tüneteket. A legtöbb esetben gyógyszeres kezeléssel ezek a fájdalmak megszüntethetőek.

A szex közben mélyen érzett fájdalom a kismedencei szervek (méh, méhnyak, petefészkek) problémájára utal. Leggyakrabban ebben az esetben is valamilyen fertőzésről van szó, amit antibiotikumokkal kezelnek az orvosok. Fontos, hogy ezt a fájdalmat, problémát ne vegyük félvállról, mert a kismedencei szervek gyulladása akár meddőséghez is vezethet. Endometriózis, petefészek ciszták és miómák is fájdalmassá tehetik a szexet, már csak ezért se halogassuk az orvosi vizitet.

Idősebbeknél, a klimax hormonális változásokat indít el, melynek hatására gyakori probléma a hüvelyszárazság, de a hüvelygyulladás sem ritka. Az előbbi problémára jó megoldás lehet a síkosító, hogy fennmaradhasson a jó szex és ne alakuljon ki fájdalom, kellemetlen érzés.

 

Amint azt láthatjuk, sok minden állhat a szex közben jelentkező fájdalom hátterében. Fontos legyőzni a szégyenérzetet, a félelmet és orvoshoz fordulni, ha bármilyen panasz jelentkezik, mert legtöbbször egyszerűen és gyorsan kezelhető problémáról van szó. Ám ha ezt elmulasztjuk, akkor akár nagyobb, súlyosabb betegség is kialakulhat.

Mindezek mellett azért is fontos orvoshoz fordulni, mert a testi problémákon túl, a szex fájdalmassága, az e miatti kerülése az együttléteknek egy idő után könnyen megmérgezheti a párkapcsolatot.