Viszony után iszony?

Miért bonyolódik valaki szerelmi kalandba? Mi az, ami miatt a társunk mellől valaki más karjaiba kívánkozunk? Milyen hatással lesz a viszony a párkapcsolatunkra? Felpezsdít, vagy végleg szétszakít? Kérdések, melyekre keressük a válaszokat.

Miért bonyolódik valaki szerelmi kalandba? Mi az, ami miatt a társunk mellől valaki más karjaiba kívánkozunk? Milyen hatással lesz a viszony a párkapcsolatunkra? Felpezsdít, vagy végleg szétszakít? Kérdések, melyekre keressük a válaszokat.

Kutatásainkból tudjuk, hogy a kapcsolatok negyedében biztosan jelen van a hűtlenség, de elég magas (30% feletti) azok aránya is, akik nem tudják biztosan, csak sejtik, hogy a partnerük bonyolódott már futó szexuális kalandba, vagy kezdett viszonyt valakivel. A szerelmi, szexuális elkalandozások mindenképpen károsodást okoznak a kapcsolatban – főleg amikor a társ tudomására jutnak – mely lehet átmeneti, de tartós rombolás is.

A viszonynak sokszor van előjele egy kapcsolatban, melyet a legtöbben fel is ismernek, amikor később visszatekintenek és keresik az okokat. A nem egyforma szexuális igények, a kapcsolat, a vágy megkopása, a szenvedély kihűlése, a nő anyaszerepbe való beragadása, egymás elhanyagolása, a férfi munkamániája, a szexuális problémák mind-mind előre jelezheti egy viszony beköszöntét, de nem szükségszerűen.

A pár lassú eltávolodása mellett a viszony kezdetének oka lehet a hirtelen fellobbanó nemi vágy, vagy egy erős csábítás, mely megfelelő feltételek mellett egy kalandba majd viszonyba sodorhatja a feleket.

A viszony kezdetének további okait fellelhetjük, a múlni nem akaró vadász-szenvedélyben, az unalomban, az újdonság kergetésében, az életközepi válság fiatalodni akarásában, az irányítás megszerzésében, az önbizalom erősítésében, vagy a női, férfi szerep újbóli megélésben.

A viszonyban – bármi is legyen az ok – mindig van valami bizsergető, felpezsdítő érzet, melyet a hormonszint megváltozása okoz, ám e mellett hazugságok, titkok lengik körül, mely érzések egész sorát indítják el. Kéj és vágy, harag, kétségbeesés, és bűntudat, melyet tovább árnyal a megcsalt fél érzelmi kavalkádja.

A viszonyban rendszerint nem csak az a két fél vesz részt, akik egymásba gabalyodtak, hanem az Ők társaik is, hiszen a kapcsolaton kívüli szexualitás, szerelem rányomja a bélyegét a párkapcsolat további alakulására. A bizalom megbomlása mindig roncsolja a kapcsolatot és a szexualitást is, de az önértékelésre is negatívan hat. Sokan azt várják az affértól, hogy új színt visz az életükbe és a társuk talán észbe kap tőle, de a legtöbb esetben pont az ellenkezője történik.

A hűtlenség negatívan hat a párok szexuális életére is. Kutatási eredményeink bizonyítják, hogy  jelentős részüknél (több, mint 30 %) átmeneti mennyiségi csökkenés áll be. Egy időre elhidegülnek egymástól, majd a bizalom helyreállásával (ami több hét, hónap, vagy év is lehet) rendeződik a kapcsolatuk. A viszonyt azonban sokan olyan fokú árulásnak élik meg, hogy a szexualitást teljesen elutasítják (17%) vagy jelentősen lecsökkenti a pár szexuális együttléteink száma, és ez nem is változik, nem javul 21%-nál. Kicsi azok aránya, mindössze 8%, akiknek vészcsengő partnerük hűtlensége és pozitív hatású kapcsolatukra, szexualitásukra. Ők azok, akik egy viszonynak köszönhetik, hogy egyből jobban figyelnek egymásra és javul kapcsolatuk, intimitásuk.

A viszony, bár átmeneti pezsgést hozhat az életünkbe és úgy érezhetjük, hogy újra élünk, újra vonzóak és szexik vagyunk, de hosszú távon nem hogy nem hoz megoldást problémáinkra, hanem gyarapítja azok sorát. Így aztán, ha azt tervezi, hogy társa mellett marad, akkor máshol – akár párterápia segítségével – keresse a megoldásokat, hogy ne az eltávolodás felé tartson a kapcsolatuk, hiszen a viszony sokszor hoz egy kapcsolatban eltávolodást, akár iszonyt is.