Szerelem-böjt

Vajon jó-e, ha néha a szexualitásban is böjtölünk egy keveset? Lehet-e pozitív hatása, ha némi távolságot tartunk kedvesünktől? Egy hosszú párkapcsolatban lehetnek olyan időszakok – gyermek születése, betegség, munka, utazás miatt – amikor hosszabb, vagy rövidebb időre nélkülöznünk kell a szexualitás bizonyos szintjeit, ám a legtöbb esetben tudjuk, hogy ez átmeneti időszak és látjuk a „hiány”végét.

Vajon jó-e, ha néha a szexualitásban is böjtölünk egy keveset? Lehet-e pozitív hatása, ha némi távolságot tartunk kedvesünktől?

Egy hosszú párkapcsolatban lehetnek olyan időszakok – gyermek születése, betegség, munka, utazás miatt – amikor hosszabb, vagy rövidebb időre nélkülöznünk kell a szexualitás bizonyos szintjeit, ám a legtöbb esetben tudjuk, hogy ez átmeneti időszak és látjuk a „hiány”végét.

Bizonyára sokan megtapasztalták már, hogy amikor hosszabb időre távol vannak partnerüktől, akkor gyakrabban eszükbe jut érintése, csókja, közelsége és fantáziájuk elkalandozik egy-egy forró megélt, vagy csak elképzelt közös pillanatra. A viszontlátás olyan élményekhez juttathatja a párt, melyeket valamikor a kapcsolatuk elején éltek meg, amikor még maximális hőfokon izzott vágyuk. Azt szeretnék csupán, hogy magukra zárhassák a szoba ajtaját és egymásban feledkezzenek.

A szexuálterápiának is sokszor része a szerelem-böjt, amikor a terapeuta szeretné, ha újra egymásra találna a pár, újraélnék a vágyakozás, az egymásról való fantáziálás időszakát. Akkor is jó eszköz, ha a pár életében kimaradt valami a szerelem-lépcsőn, mert például nem volt meg az udvarlási, randevúra járós időszak; de akkor is a terápia része lehet, amikor például egy rossz szexuális tapasztalatot szeretnénk „átírni”. A párterápia azonban nem csak a böjtből áll, hanem jóval több ennél. A találkozókon a szakember segít feloldani a blokkokat, értelmezni a probléma hátterében lévő érzéseket és otthonra adott feladatokkal látja el a párt, hogy azokkal is segítsék a vágyott szerelmi aktushoz vezető utat.

A szex megvonása nem szerelem-böjt! Sokan gondolkodnak úgy, hogy partnerük vélt vagy valós cselekedetei, viselkedése miatt megvonják tőle a szexualitást, várva, hogy attól majd megváltozik, észhez tér a társuk. Ez a fajta játszma semmiképpen sem szerelem-böjt, mert itt nem a vágy fokozása, kapcsolatuk mélyítése a cél, hanem az irányítás megszerzése. Ez egy játszma, melynek végkimenetele lehet ugyan a vágyakozás fokozódása, de akár elhidegülést, a pár eltávolodását, vagy egy harmadik „belépését” is hozhatja, esetleg olyan törést a kapcsolatba, mely nem visszafordítható.

Meddig tartson a szerelem-böjt? Egy igazi nagy szerelemmentességnek sem szabad hónapokig vagy évekig tartania. Még ha igazán jelentős indok szerepel a háttérben, akkor is csak hetekről van szó. Amikor pedig csak a társunk vágyakozását szeretnénk fokozni, vagy a fantáziáját szeretnénk jobban „beindítani”, akkor is napokról, 1-2 hétről van szó és akkor sem a teljes elutasítás vezet a szép, izzó együttlétekhez, hanem a megfelelő előjáték. Egy váratlan csók, melynek nincs folytatása, egy finom érintés, mely bizserget, érzéseink kifejezése szavakkal, apró figyelmességekkel, egy romantikus tánc, egy esti borozgatás a fárasztó nap után, amikor kíváncsian tudakoljuk, milyen volt partnerünk napja, mind-mind részesei lehetnek az előjátéknak, mely elindítja, fenntartja társunk figyelmét, vágyát, hogy előkészítsen egy szenvedélyes szerelmi együttlétet.

Miért tartsunk néha szerelem-böjtöt? A szerelemet, a szexualitás izzását nem egyszerű fenntartani egy hosszú párkapcsolatban, de nem kell elhinni, elfogadni, hogy a szenvedély elmúlik és a szerelem csupán szeretetté alakul. Játékossággal, a fantázia fenntartásával, beindításával, a változatosság szem előtt tartásával a pár meg tudja őrizni, fokozni tudja a vágyat, és képesek lesznek 10, 20 és 30 év múlva is felkelteni a másikban a tüzet.