Pornóra hangolódva

A férfiak jelentős része néz felnőtt filmeket, sőt sokan innen, ebből a képi világból szerzik szexuális tudásuk egy részét, így nem csoda, ha a valós szexualitást unalmasnak, vagy nem elég izgatónak tekintik, hiszen a pornófilmek hatására az ingerküszöbük végtelenül magasra kerül.

A férfiak jelentős része néz felnőtt filmeket, sőt sokan innen, ebből a képi világból szerzik szexuális tudásuk egy részét, így nem csoda, ha a valós szexualitást unalmasnak, vagy nem elég izgatónak tekintik, hiszen a pornófilmek hatására az ingerküszöbük végtelenül magasra kerül.
Sajnos sok fiatal nem a szüleitől, tanáraitól, vagy megfelelő szakembertől kap ismereteket a szexualitásról, hanem az interneten elérhető végtelen számú pornófilmből igyekszik megtanulni a szeretkezés mibenlétét és aztán nem érti, hogy mit rontott el, amikor nem úgy sikerül az együttlét, ahogyan azt a szexfilmek hatására megtervezte. Miért nem szeretné a lány, ha durván bánnának vele, vagy miért nem akar egyből a lényegre térni és miért nem szeretne egyszerre több férfival ágyba bújni? Hogyan érthetné meg az a fiú, férfi a nőket, az egészséges szexualitást, aki a pornófilmek világát tekinti követendő példának?
Az erősebbik nem becsapja önmagát több szinten is, amikor leül bármilyen okból is a pornófilmek elé és mélyen belesüpped ebbe a világba. Először is, az ott látott világ, nem a valóság. Nem olyan egy átlagos nő és leginkább nem olyan szexualitásra vágyik, mint amit ezek a felnőtt filmek bemutatnak. A férfiak önbecsülését azonban nem csak az rongálhatja, hogy nem jól használható a szerelmi életben, amit a felnőtt filmekből „tanultak”, hanem az is, hogy nem az az átlagos férfi, akit ezek a filmek bemutatnak. Önértékelési zavarokat is okozhat, ha a néző nem olyan méretekkel rendelkezik, mint a színészek, vagy nem bírja ugyanazt az iramot tartani. Így aztán nem csoda hogy ezek a filmek a vágyott vágy fokozása helyett sokaknál merevedési, vagy egyéb zavarokat válthatnak ki.
Mindezek mellett az egyik legnagyobb probléma a pornófilmekkel kapcsolatosan az, hogy a férfiak a hatásukra elveszítik a fantázia erejét. A sok képernyő előtt töltött óra után – ha túlzásba viszik a szexfilmek nézését – már nem tudnak maguk elé képzelni egy vonzó, vágykeltő nőt, már nem tudnak álmodozni arról, hogy hogyan csábítanák ágyba, mert a képi világ hatására ez a képességük teljesen leépül, így egyre többet vágynak a képek, filmek után és lassan kialakul a pornófüggőség, melynek ugyanolyan nehéz gátat szabni, mint bármely más nem kedvező szenvedélynek. Ez a fajta függőség is olyan méreteket ölthet, hogy egyedül, segítség nélkül már nagyon nehéz gátat szabni neki.
Vajon meddig fokozható a pornófüggőség? Mi ad, adhat újabb és újabb ingert és mikor jön el a fásultság időszaka? Erre nehéz választ adni. A legtöbben már csak akkor veszik észre, hogy valami gond van, amikor már csak a szexfilmek hozzák lázba őket, amikor már semmi sem elég, mert az ingerküszöbük olyan nagyon magasra került, vagy amikor valamilyen szexuális zavaruk jelentkezik. Gondjuk adódik például a merevedéssel, vagy az ejakulációval. Sokan azonban még ekkor sem fordulnak szakemberhez, mert vagy nem merik elmondani, hogy milyen problémájuk van, vagy még maguknak sem vallották be, hogy valami nincs rendben a szexualitásukkal.
A pornóval úgy kellene bánni, mint az alkohollal. Egy kicsi „elfogyasztása” nem ártalmas, sőt fokozhatja a vágyat, akár még ötleteket is adhat egy párnak, de túlzott használata végletes vágyakat, nem megfelelő szexualitást, eltorzult társ és önértékelést és függőséget okozhat!