Padlósúrolásból vad szexcsaták? – A szexuális problémák a női szerepek fényében

Egy dögös nő, szexi dekoltázzsal és pöttyös fejkendőben, minden erejét beleadva súrolja a padlót - de persze csak pár percig, mert amint férje hazaérkezik, azonnal egy óriási hancúrra cserélik le a takarítás rutinszerű pillanatait.

Egy dögös nő, szexi dekoltázzsal és pöttyös fejkendőben, minden erejét beleadva súrolja a padlót – de persze csak pár percig, mert amint férje hazaérkezik, azonnal egy óriási hancúrra cserélik le a takarítás rutinszerű pillanatait. Vagy megvan az a remekbe szabott jelenet, amikor a serpenyőnél serénykedő hölgy kelti fel hímje érdeklődését; és falrepesztő orgazmusban végződik a főzőcskézés? Nem éppen kevés hollywoodi filmben néztük végig ezeket. Na de hogyan fest mindez a valóságban? És hogyan szólnak bele a női szerepek a szexuális élet alakulásába?

Na jó, az első hónapokban, és persze jó esetben az első években is a legtöbb kapcsolatban nem kevés a frenetikus szexuális élmény, de ahogy telik az idő, sok kapcsolatban okoz problémát a vágy csökkenése, vagy hiánya. Ennek ugyan többféle oka is lehet; de az biztos, hogy a különféle női szerepek erősen közrejátszanak. Erre néhány példa:

– Hazánkban még mindig elég tipikus az a mentalitás, mely szerint a házimunka az csak és kizárólag a nők dolga. Miközben a legtöbb pár mindkét tagja 8 órában nyomatja valahol a hivatást, és a gyereknevelés java része is sok családban a nőre hárul. Ezzel a maximális leterheltséggel máris sikerül eléggé keresztbe tenni a vágynak. Lehet, hogy sok férfi nem is sejti, hogy mennyivel jobban járna, ha levenné a nőről a házimunka felét, vagy legalább a harmadát.

– A karrierépítés is erős vágycsökkentőként hathat (persze nem csak a nők, hanem a férfiak részéről is). A túl sok munka, a leterheltség a munkahelyek nagy részén adott, és általában ehhez társul még némi versengés, kollegiális konfliktusok, és nem ritkán az elbocsátástól való félelem is csapolja az energiát.

– A gyermekek érkezése is sokszor közrejátszik a vágy csökkenésében. Teljesen egyéni, hogy a várandósság ideje alatt ki mennyire kívánja a szexet. Van, aki többször, de van olyan is, aki kevesebbszer. A szülés után pedig minimum 6 hétig nem ajánlott a szó legszorosabb értelmében szeretkezni. Amikor már zöld utas lesz a dolog, sokszor az sem jelenti azt, hogy minden magától újra annyira happy lenne. Egyrészt a bébivel az első hónapok nagyon nehezek és fárasztóak tudnak lenni (a dolog minden szépségével együtt), másrészt pedig a felek könnyen el is hidegülhetnek ilyenkor. Mindenkinek több a teendője, és kevesebb idő, figyelem jut egymásra.

Mit kezdjünk azzal, ha azt vesszük észre, hogy csökken a vágy a kapcsolatban? Jó tudni azt, hogy ha mindkét fél akarja, akkor igenis van megoldás. A felek közötti őszinte, nyílt kommunikáció, nyitottság a változásokra, a napirend átszervezése, külső segítség kérése a háztartás vagy a gyermekek körül, és párterápia vagy szexterápia is segíthet.