Dobd el a partvist anyukám, mert ma szex lesz!

A 21.

A 21. század kezdetére alapvetően megváltozott a nők élete. Az elvárások sokasodnak minden irányból, egyre több szerepben kell helyt állnia a gyengébbik nemnek, miközben a párkapcsolatukból is túl sokat szeretnének kisajtolni. A szerepek sokfélesége és a túlzott elvárások is közrejátszanak abba, hogy a szexualitásba hiba csúszik és a vágy is csökkenésnek indul.

Nézzük csak meg a szexuális problémákat a női szerepek fényében!
Például ha a karrierépítés összes terhe mellett a házimunka is teljes egészében a nőre szakad, akkor ott estére – mire a pár hazaér és végre összebújhatnának – vágyat jó eséllyel is csak nyomokban találunk. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a gyermekek érkezése is betámadhatja a szexuális életet. A gyermek/gyermekek gondozása mérhetetlen energiát vesz el a szülőktől – a legtöbb esetben az anyáktól – így kevesebb figyelem jut egymásra, a másik és saját szexuális igényükre, így könnyebb elhidegülni, sokszor szinte észrevétlenül.

Egy dögös nő, szexi dekoltázzsal, szűk nadrágban, magas sarkúban, pöttyös fejkendővel, tűzvörösre lakkozott körmökkel, minden erejét beleadva súrolja a padlót – de persze csak pár percig, mert amint férje hazaérkezik, azonnal egy óriási hancúrra cserélik le a takarítás rutinszerű pillanatait. Na, ilyen legtöbbször csak a fantáziákban létezik. Vagy megvan az a remekbe szabott jelenet, amikor az áttetsző férfiingben a tűzhelynél serénykedő hölgy kelti fel a férje érdeklődését; és a program a hálószobában folytatódik? Nem kevés hollywoodi filmben néztük végig ezeket a jeleneteket. Na de hogyan fest mindez a valóságban? És hogyan szólnak bele a női szerepek a szexuális élet alakulásába?

Bizony jó lenne otthon egy kipihent, a férjét hazaváró, vágytól fűtött asszonykát találni, akinek még szólni sem kell, hogy dobja el a partvist, mert magától is megteszi és onnantól csak a fáradt, kényeztetésre vágyó férfira figyel? Minden szinte csak álom.
Hazánkban még mindig áll az a hozzáállás, mely szerint a házimunka, a főzés, a bevásárlás az a nők dolga; miközben a legtöbben 8 órában dolgoznak és a gyereknevelés java része is sok családban csakis rájuk hárul, és máris sikerül eléggé keresztbe tenni a vágynak. Ezzel a maximális leterheltséggel nem fogja eldobni a partvist az asszonyka, hogy kényeztesse a férjecskéjét.

A karrierépítés is erős vágycsökkentőként hathat (persze nem csak a nők, hanem a férfiak részéről is). A túl sok munka, a stressz, a munkahelyi versengés, a kollegiális konfliktusok, és nem ritkán az elbocsátástól való félelem is csapolja az energiát és visszaveti a libidót.

A gyermekek érkezése is sokszor közrejátszik a vágy csökkenésében. Egyrészt a bébivel az első hónapok nehezek, és fárasztóak tudnak lenni (a dolog minden szépségével együtt). A sok testi és lelki változás hatására a felek könnyen elhidegülhetnek egymástól. Mindenkinek több a teendője, és kevesebb idő, figyelem jut egymásra.

A nem megfelelő kommunikáció is visszavetheti a vágyat. Ha a problémák csak a szőnyeg alá vannak söpörve, akkor előbb-utóbb fokozódik a feszültség a kapcsolatban és ez elhidegüléshez vezethet.

Fontos megjegyezni, hogy már az első problémákra, intő jelekre figyelni kellene, mert ha ezek kimondatlanok, megoldatlanok maradnak, akkor az átmeneti elhidegülésből, a szexualitás mennyiségi, vagy minőségi csökkenéséből tartós eltávolodás lehet, melynek hatására drasztikusan lecsökkenhet a szexuális együttlétek száma, vagy meg is szűnhet. Ez pedig mindkét félben jelentős mennyiségű frusztrációt okozhat. Sokszor egyenes út vezet a különféle szexuális problémák kialakulásához. A nőknél probléma lehet a nedvesedés, az orgazmus elmaradása, a férfiaknál pedig potenciazavarok is kialakulhatnak. Mindez pedig egy ördögi körhöz vezethet, hiszen a kudarcos szex-élmények miatt tovább csökkenhet a vágy.

Sajnos sokan nem tudják, hogy átgondolt változásokkal, változtatásokkal, szexterápiás vagy párterápiás segítséggel újra feléleszthető a vágy. Néha bizony el lehet és el is kell dobni azt a partvist az intimitás kedvéért.

Fontos tudni, hogy ha csökken, vagy megszűnik a vágy, az ellen lehet tenni; viszont ha megvárjuk, hogy a vágyhiány további problémákat okozzon, akkor már egyre nehezebb dolgunk lesz.
Az egymás iránti vágy a kapcsolatok motorja tud lenni, és hiánya mindkét félnek fájó (de annak különösen, aki kívánná még a másikat, de folyton csak elutasítást kap).

Ha azt tapasztaljuk, hogy a vágy csökkenése nem csak átmeneti, hanem már néhány hónapja fennáll, és a különféle próbálkozásoknak nincs eredménye, akkor érdemes segítséget kérni szakembertől! Ha időben foglalkozni kezdünk a problémával, akkor a vágy és a jó szex újra az élet része lehet!