Nők és az impotencia – A merevedési zavar árnyékában

A merevedési zavar a legkényesebb, legszorongatóbb probléma, ami csak egy férfi életében megjelenhet.

A merevedési zavar a legkényesebb, legszorongatóbb probléma, ami csak egy férfi életében megjelenhet. Mégis, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy ez nem csak őket, hanem párjukat is elég súlyosan érinti. Némi stressz, egy kis munkahelyi zűr, problémák a kapcsolatban – ha minden összejön, akkor könnyen kudarcokkal teli szex lehet a vége.

A merevedési zavar egyszer-egyszer minden férfinál előfordulhat. Ha azonban rendszeresebbé válik, akkor mindkét félnek egyre nagyobb szorongást okoz a szexuális aktus, és egy idő után talán már nem is próbálkoznak. Hogyan hathat mindez a nőkre:

Magukban kezdik keresni a hibát. A nők többsége magát kezdi okolni a kudarcokkal teli ágybéli élmények miatt. Úgy érzik, hogy nem elég vonzóak már, vagy akár az is megfordul a fejükben, hogy párjuk szeretetére sem érdemesek, vagy az már más nő bájait részesíti előnyben. A sok megválaszolatlan kérdés, az okok keresése akár önértékelési zavarokat is beindíthat a nőknél.

Egy gonddal kevesebb. Bár valószínűleg ez a verzió jóval ritkább, de az is előfordulhat, hogy a nő, aki nagyon elégedetlen volt az addigi szexuális életével, vagy már nem kívánja partnerét, a szexuális együttléteket, most egyfajta megkönnyebbülést érez.

Kétely, bizonytalanság. A legtöbb nő sokat gyötrődik azon, hogy hogyan is alakul ezután a szexuális élete. Meddig kell várnia, és mit is kellene tennie ahhoz, hogy újból sikeresek legyenek az ágyban. Ez vajon egy átmeneti probléma, vagy lehet, hogy ez már mindig így marad? Amennyiben állandónak, vissza nem fordíthatónak ítéli a problémát, akkor akár új utat, lehetőséget is kereshet vágyainak.

Megoldások keresése. Sok férfi rettenetes szégyent érez a merevedési zavarok miatt, és ezért sokan közülük nem is kérnek segítséget. Nem ritka, hogy a nő próbálja meg rábeszélni párját, hogy menjen el orvoshoz, vagy kérjenek segítséget szexuálterapeutától; esetleg még valamilyen potenciafokozó táplálékkiegészítőt is beszereznek. Ha a férfi nyitott a segítségkérésre, akkor együttes erővel, egymás támogatásával sokkal könnyebben túljuthatnak a krízisen, de ha nem nyitott a megoldásokra, bezárkózik, akkor a nőben nagyfokú tehetetlenség lesz úrrá.

Mi a jó stratégia, ha a párodnak gyakran van merevedési zavara…
Könnyebb dolgod van akkor, ha partnered nyitott arra, hogy beszéljetek a problémáról, és ő is keresi a megoldást. Ellenben, ha párod nem tesz semmit ahhoz, hogy jobb legyen a helyzet, bagatellizálja, vagy még beszélni sem akar róla, akkor viszont nagyon nehéz dolgod van!

Amennyiben mindketten megoldás-centrikusan és szeretettel álltok hozzá a helyzethez, akkor jó esély van arra, hogy együtt sikerül túljutnotok ezen a problémán és újra megtaláljátok az örömöket és az összhangot az ágyban.