Mire vágyik a férfi az ágyban?

Érzelem és elköteleződés nélküli szexre? Buja kis kalandokra, vagy több együttlétre a jelenlegi partnerével? Mivel a férfiak ritkán beszélnek szexuális élményeikről és problémáikról, a nők sokszor csak találgatnak.

Érzelem és elköteleződés nélküli szexre? Buja kis kalandokra, vagy több együttlétre a jelenlegi partnerével? Mivel a férfiak ritkán beszélnek szexuális élményeikről és problémáikról, a nők sokszor csak találgatnak. Kutatásainkban azonban válaszokat kapunk a férfiak szexualitással kapcsolatos elvárásaikról is.

Mire is vágynak a férfiak? Ha röviden szeretnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy legfőképpen még több szexre. És akkor lássuk a részleteket: A Férfiak életközépi válságban – a számvetés kora című kutatásunkban 557 férfi válaszolt a nekik feltett kérdésekre. Arra a kérdésre, hogy vágynak-e több szexuális együttlétre, a férfiak 87 %-a felelte azt, hogy igen!

A kérdőív elemzésekor az derült ki, hogy a megkérdezett férfiak 52,1 %-a mindössze hetente él nemi életet, 86 férfi pedig ennél is ritkábban. Ennek fényében nem is csoda, hogy ilyen sok férfi szeretné gyakrabban összegyűrni partnerével a lepedőt! És ezzel nem csak a vágyaik teljesednének be, de az egészségük is javulna. Ugyanis, aki hetente legalább 3 alkalommal ágyba bújik szerelmeskedni, az 7 – 10 évvel fiatalabb marad, mint a valóságos kora. A szexuális öröm oldja a stresszt, ellazítja a szervezetet, és kiürülnek a szervezetből a sejtek öregedéséért felelős méreganyagok, így aztán ez a legjobb anti-aging program.

Azt már tudjuk, hogy a férfiak nagy többsége a jelenleginél több együttlét után vágyakozik, de mi az, amit elvárnak a szexuális kapcsolattól? A felsorolt válaszlehetőségek közül a tűz, szenvedély, erotika volt a legnépszerűbb, a férfiak 32,5 %-a ezt tartotta a legfontosabbnak. Az egy-éjszakás kalandokat mindössze a férfiak 0,5 %-a tette első helyre, ugyanakkor a „Csak a szexről szóljon, egymás kölcsönös kielégítéséről” lehetőséget a férfiak 19,4 %-a rangsorolta az első helyre, míg a „kötöttségek nélküli kapcsolat”-ot 6,5 %-uk. Ebből is látszik, hogy a férfiakban nagyon erős a szexuális késztetés, és sokan közülük megpróbálnak érzelmi kötődés nélküli kielégüléshez jutni.

A kérdőív alapján úgy tűnik, hogy az újdonság varázsa is hat a férfiakra, 17,8 %-uk szeretne új dolgokat kipróbálni a szexben; 14,4 %-a pedig újra érezni akarja, hogy él, és még képes meghódítani, megszerezni a kiválasztott nőt.

A nem teljes szexuális élet az életközepi válság egyik legfontosabb jele, ami ellen lehet és érdemes is tenni.

Sok férfi ebben az időszakban találkozik először érzelmeivel, ami sokakat zavarba hozhat, vagy lelkileg instabillá is tehet. Ha a szexuális problémák (merevedési zavar, korai magömlés stb.) már néhány hónapja, esetleg évek óta fennállnak, érdemes szakember (orvos és/vagy szexuálterapeuta) segítségét kérni. Az időben megkezdett kezelés, terápia hozza a leggyorsabb pozitív eredményeket! Ez azért is fontos, mert sok kapcsolat fut zátonyra az életközepi válságok idején, mert az új életszakasz adta kihívásokra sokan nem tudnak megfelelően reagálni és a problémák megoldására nem megfelelő stratégiát választanak.