Mennyi is az annyi, avagy mennyit szeretkezik a párkapcsolatban elő átlag magyar!

Egy pár szexualitása akkor problémamentes, ha a partnerek elégedettek az együttlétek mennyiségével és minőségével, és általában mindketten eljutnak a kielégülésig.

Egy pár szexualitása akkor problémamentes, ha a partnerek elégedettek az együttlétek mennyiségével és minőségével, és általában mindketten eljutnak a kielégülésig. A jó párkapcsolatban tehát a partnerek szexuális igényei hasonlóak.

Vajon mit gondol egy középkorú magyar nő a szexualitásáról?

Kutatásainkból kiderül, hogy szexuális életüket olyannak ítélik, mint az átlag magyarét vagy jobbnak és ezért azt érzik, hogy változtatni sem kell rajta. Ám nézzük mit is mondanak az adatok és jó lenne-e némi javulás a mennyiség kérdésében.

Egy a párkapcsolatban élő középkorú nők körében végzett kutatásból az derült ki, hogy a válaszadóknak közel a fele (44,8%) él hetente többször nemi életet, ám a megkérdezettek 27,1%-nak csak havonta, több havonta, évente, vagy több évente van szexuális aktusa partnerével. E mellett azoknak is nagy az aránya, 12,1%, akiknél több hét telik el a szexuális együttlétek között.  Az is kitűnik a kutatásból, hogy az együtt töltött évek alatt lassan csökkent a párok szexuális együttléteinek száma. A csökkenés aránya már a 2. év után is kimutatható, de látványos csökkenés az 5. évtől és drasztikus változás a 10. évtől látszik. A heti több alkalommal szexuális életet élők aránya a 10. évre csupán 18,7% (és olyan megkérdezett nem is akadt, akinek 10 év után naponta lenne aktusa). Ezek mellett a havonta, évente szexuális együttlétben résztvevők aránya egyre növekszik. Érdekes az is, hogy gyakori a párkapcsolatban élőknél, hogy hosszabb, vagy rövidebb időre teljesen megszűnik a szexualitás a kapcsolatukban. Ennek oka természetesen lehet egy nagy krízis, így betegség, gyógyszerszedés, de mint arról már korábbi írásainkban olvashattak, akár hűtlenség is. A válaszadók közül 20% mondta azt, hogy volt olyan, hogy egy illetve több év is eltelt szexuális kapcsolat nélkül.

Vajon mennyire zavarja mindez a párkapcsolatban élőket és kérnek-e segítséget, hogy rendeződjenek problémáik?  A kutatásban résztvevő nők 57% mondta azt, hogy nem próbált változtatni szexuális aktivitásán. Ennek oka lehet az is, hogy sokan (több mint 40 %) így is jónak érzik a párkapcsolatukat és jónak tartják (44,9%) a jelenlegi szexuális életüket, együttléteik számát is megfelelőnek ítélik. (Sőt 5,6% szeretné tovább csökkenteni az aktusok mennyiségét.) Ennek ismeretében nem is meglepő, hogy nagyon kevesen (10%) kérnek segítséget és ők sem a megfelelő szakembereket keresik fel. Bár a kutatásban nőknek tették fel a szexualitásukkal kapcsolatos kérdéseket, mivel ők mindannyian kapcsolatban élnek, ezért társaikra is igazak nagyrészt az adatok.

Vajon elég ennyi szexuális együttlét egy kielégítő, boldog bárkapcsolatban? Mennyi is lenne a jó, elfogadható mennyiség? Egy párizsi szexológiai kongresszuson meg akarták határozni, hogy mit nevezünk hiposzexualitásnak, tehát az átlagosnál alacsonyabb szexuális igénynek. A konferencia azzal a megállapodással zárult, hogy a szexuálisan legaktívabb korban (tizenhét és hatvan év között), normál élethelyzetben az átlagos szexuális igény a napi és a heti egy szeretkezés között mozog. Sajnos ettől a számtól a középkorú, párkapcsolatban élő magyar lakosság közel 40% messze áll, de megfelelő terápiával, egymásra figyeléssel és a szexualitás jobb megélésével javítani lehetne ezen a számon és ez nem csak a statisztika miatt lenne fontos dolog, hanem egy boldogabb, elégedettebb és egészségesebb életért is!