Kivel osztják meg szexuális problémáikat a férfiak?

Az utóbbi 5-10 évben egyre elfogadottabb az, hogy a férfiak is nyíltabban kimutatják az érzelmeiket, és beszélnek a problémáikról – ugyanakkor, még mindig tartja magát a nézet, miszerint az „igazi férfi sosem sír”.

Az utóbbi 5-10 évben egyre elfogadottabb az, hogy a férfiak is nyíltabban kimutatják az érzelmeiket, és beszélnek a problémáikról – ugyanakkor, még mindig tartja magát a nézet, miszerint az „igazi férfi sosem sír”. És ezt gyakran már kisgyermekkorban beleplántálják a fiúkba. Így nem csoda, hogy megtanulnak „férfiként viselkedni”, ami sajnos sok esetben az érzelmek elfojtását is jelenti. Írásunkból megtudhatja, kivel osztják meg (ha egyáltalán megosztják) szexuális élményeiket és problémáikat a magyar férfiak.

A Férfiak életközépi válságban – a számvetés kora című kutatásunkban tettük fel a kérdést a férfiaknak, hogy kikkel is osztják meg szexuális élményeiket és problémáikat. 557 férfi adott választ ezekre a kérdésekre. A válaszokból is látszik, hogy az élményekről még mindig könnyebb beszélni, mint a problémákról. Ugyanis a válaszok alapján a férfiak 37,7%-a  senkivel sem osztja meg szexuális élményeit, míg a szexuális problémáiról a férfiak 60% – a nem beszél senkivel!

És kivel beszél, aki beszél?

A szexuális élményekről legtöbben (a teljes válaszadók 43,1%-a) a párjukkal beszélnek, 16% a barátokkal, 1,8% ismerősökkel, 0,7% a családtagjaival és 0,7% szakemberrel. A szexuális problémákról az összes válaszadó 24,2%-a az interneten, vagy könyvekből tájékozódik, 8,3% baráttal beszéli meg, 4,1% orvoshoz fordul, 1,6% pszichológushoz, 0,9% szexuálterapeutához, és 0,9% család- és párterapeutához.

Felmerül a kérdés, hogy probléma-e, ha egy férfi nem beszél a szexuális élményeiről? Nem feltétlenül. A szex nem a fejben dől el, ez egy ösztönszerű viselkedés. Nem biztos, hogy gond, ha a férfiak nem beszélnek róla, hanem átélik és megélik az élményt. Ugyanakkor az már probléma, ha a szexuális gondokat sem osztják meg senkivel. A kialakult szexuális problémákat nem lehet, vagy legalábbis nagyon nehéz egyedül megoldani. Ehhez szexterápia szükséges.

Ráadásul, ahogy megy az idő, a probléma egyre súlyosabbá és rombolóbbá válik, és egyre inkább csökken a hit, hogy megoldódhat. A férfinak mindig és mindenhol teljesíteni kell! Ez az elvárás csak fokozza a problémákat – a szexben is – mely megfelelő segítség nélkül pszichés és testi tüneteket okozhatnak. Attól sehol sem esik csorba az erősebbik nem eszményén, ha segítséget mer kérni a férfi. Sőt, megelőzheti a további, akár párkapcsolati, önértékelési, vagy férfiassági probléma kialakulását.