Egy fadarabbal élek együtt? Eltérő szexuális igények a kapcsolatban

Mindenki azt akarja, hogy jól működjön, mégis sokszor félresiklanak a dolgok – sajnos a szex területén is megállja a helyét az állítás.

Mindenki azt akarja, hogy jól működjön, mégis sokszor félresiklanak a dolgok – sajnos a szex területén is megállja a helyét az állítás. Hiába a kölcsönös vonzalom és a mély érzelmek, a szexuális igények különbözősége akkor is problémákat okozhat.

Mik lehetnek ezek az eltérések? Mivel mindenki különböző, ezért a szexuális igények is sokfélék, így sok ponton lehet eltérés. Ezek közül néhány gyakoribb probléma:

  • A nők többsége a sokkal gyengédebb, finomabb érintéseket találja izgatónak, míg a férfiak számára általában a valamivel erősebb ingerek okozzák a legnagyobb élvezetet. A nők az erősebb érintéseket sokszor durvának érzékelik, és ez inkább csak csökkenti a libidót, sőt, fájdalmat is okozhat. Az igazi probléma akkor van, ha a felek nem beszélik meg, hogy ki mit szeretne. Lehet, hogy a pár női tagja nem mer szólni, hogy mást és máshogy szeretné; de az is gyakori, hogy a férfi büszkeség miatt nem jut át az infó a partnerhez: vannak pasik, akik meg vannak győződve róla, hogy ők aztán tudják, mi a jó a nőknek, és nem vesznek tudomást róla, hogy mindenki más, eltérő vágyakkal és igényekkel.
  • Szerencsére már köztudott tény, hogy a nők hosszabb előjátékot igényelnek, mint a férfiak. Ha ez elmarad, akkor számukra kellemetlen, vagy egyenesen fájdalmas lehet a behatolás és a szexuális együttlét. Hiába tudják ezt sokan, még sincs mindenki tekintettel partnere igényeire.
  • Az is gondot okozhat, ha más és más dolgok után vágyakoznak a felek. Lehet, hogy egyiküknek már az orális szex is sok, míg a másiknak az anális szex is alap elvárás (lenne). Az is probléma lehet, hogy pár egyik tagja csakis a hálószobában tudja elképzelni a szerelmi légyottot, míg a partnere imádná a természetben összebújni.
  • Abban is nagy különbségek lehetnek, hogy ki milyen gyakorisággal igényli az együttléteket. Ha az egyik fél beérné heti 1 alkalommal, míg a másik naponta többször is kívánja, akkor ott hamar gondok lesznek és az eltérések megbeszélése, az igények összeegyeztetése nélkül könnyen romlásnak indulhat a kapcsolat.

Mit lehet tenni a fenti problémák esetén?

A legfontosabb az, hogy ha probléma merül fel, akkor azonnal reagáljunk rá. Ha egyik, vagy mindkét félnek kellemetlen a szex, és ez így megy hónapokon, vagy éveken keresztül, akkor a felhalmozódó frusztráció és csalódottság miatt egyre nehezebb lesz változtatni, és újra jó irányba terelni a dolgokat! A szexuális problémák megoldásának alapja a megfelelő kommunikáció. Fontos, hogy mindent elmondhassunk párunknak, és mi is próbáljunk nyitottan állni az ő álláspontjához. Ugyanakkor az is lényeges, hogy semmi olyanba ne menjünk bele a másik kedvéért, amit kellemetlennek, fájdalmasnak vagy megalázónak érzünk.

Egészséges kompromisszumokkal, és ha mindkét fél akarja, a legtöbb szexuális probléma orvosolható. Ha nem sikerül megfelelően átbeszélni a problémát kedvesünkkel, és nem találjuk a közös nevezőt, akkor érdemes szakember segítségét igénybe venni. Egy párterápia vagy szexterápia sokat segíthet abban, hogy újra örömteli legyen a szex. Nem sok jót jelent, ha csak az egyik fél próbálja megoldani a problémát, míg a pár másik tagja még le is tagadja inkább, hogy bármiféle gond lenne a kapcsolatban.

Ha ez a helyzet, akkor érdemes kitűzni magunknak egy (nem túl messzi) dátumot, hogy meddig vagyunk még hajlandóak várni a változásra. Lehet, hogy csak egy átmeneti krízis, például munkahelyi probléma az oka a párkapcsolati zavarnak, de ezek csak átmenetiek, ám ha a krízis elmúlik és a kitűzött időpontig sem történik semmi, akkor nyomatékosabban kell kérnünk partnerünket, hogy vegyenek igénybe segítséget a probléma megoldásában. Amennyiben ez a kapcsolat mindkettőjüknek fontos, akkor valószínűleg el fogja kísérni Önt terápiára, tanácsadásra, mely a legfontosabb lépés egy boldogabb kapcsolat és szexualitás felé.