Beszéljünk a szexről…?!

Kutatásunkban érdekes adatokat találhattunk arról, hogy a férfiak beszélnek a szexuális életükről vagy sem.

Kutatásunkban érdekes adatokat találhattunk arról, hogy a férfiak beszélnek a szexuális életükről vagy sem.

Most jöjjön a mi véleményünk. Nem lehet kategorikusan kijelenteni azt, hogy beszéljünk, vagy ne beszéljünk a szexről. Terapeutaként tapasztaltuk, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor azt tanácsoljuk a pároknak, hogy „ELÉG, Ne tovább!”

Pácienseink már régen eljutottak arra a szintre, hogy hiába beszéltek át hosszú éjszakákat, napokat, hónapokat, éveket a várt pozitív eredmény elmaradt. Azt is tudjuk, hogy sokszor hiába beszélünk a partnerünkkel, (mit szeretnénk, mi a jó nekünk) valahogy, amikor a tettek mezejére lép, mégsem úgy alakul, ahogy szeretnénk.

Mi a megoldás? A kommunikáció, mind a verbális, mind a non verbális elengedhetetlen egy boldog párkapcsolathoz. Viszont nagyon körültekintően kell alkalmazni szexuális életünkben.

A szex, ahogy már többször írtuk is, egy ösztönszerű viselkedés, amelyet át kell élni, meg kell élni az élményt.

Igen, de ha nincs meg hozzá a szükséges kommunikációs alap vagy csatorna, akkor megélhetjük az érzést, úgy ahogy nekünk jó, és könnyen azon vesszük észre magunkat, hogy a partnerünk a plafont bámulja, mert ő bizony nem azt élvezi, amit mi ösztönösen úgy sejtünk, hogy éreznie kellene.

Tehát meg kell ismerni egymást. A kommunikáció igenis fontos, minden egészséges kapcsolat elengedhetetlen része. Nem mindegy, hogy mikor, milyen formában, milyen élethelyzetben beszélünk vágyainkról, érzéseinkről, problémáinkról.

A szexuális együttlét, a szex színpadán a premier előadás, így ott már nincs helye annak, hogy megállítva partnerünket, kommentáljuk az eseményeket, mert ennek végzetes következménye lehet.(pl. megszűnik a vágy) Az előadás előtt viszont számtalan próba, majd főpróba lehet, például egy forró fürdő közben, ahol ismerkedünk partnerünk testével, örömével és megismertetjük vele a mi vágyainkat is.
Lehet, hogy olyan jól sikerül, hogy spontán premier következik…

Kommunikáljuk, de ne az ágyban. A tiltás nem összekeverendő az ágyban egymás fülébe suttogó kéjes szavakkal, hangokkal! Beszéljünk a testünkkel, éreztessük, hogy mi okoz örömet. Figyeljünk partnerünk reakcióira, segítsük őt támogató szavainkkal. Ne támadjuk, ne kritizáljuk, ne akarjuk rögtön rákényszeríteni a megoldást. A meghitt, szeretetteljes közeg képes feloldani a gátlásokat, és sok esetben már ennyi is elegendő, hogy elinduljon a megoldáshoz vezető úton.