Az életközepi krízis és terápiás megoldása

Sok férfi – és ezzel együtt nő – életét keseríti meg az életközépi válsága, ami a középkorú férfiak fizikai, szellemi és szexuális teljesítménytörését jelenti.

Sok férfi – és ezzel együtt nő – életét keseríti meg az életközépi válsága, ami a középkorú férfiak fizikai, szellemi és szexuális teljesítménytörését jelenti. Ez utóbbira pedig azért érdemes figyelni, mert az ágybéli kudarcok igencsak megtépázzák a férfiak önbecsülését, és kihatnak az élet valamennyi területére. Szerencsére a szexterápia, szexuálterápia és az életmódváltás kombinációjával a legtöbb esetben visszaszerezhető az örömteli szexuális élet.

Miért alakul ki a férfiaknál az életközépi krízis (vagy más néven férfi klimax)?

A férfiak egyrészt jelentős biológiai változásokon mennek keresztül az idő múlásával – ilyen például a tesztoszteronszint folyamatos csökkenése, ami sokszor együtt jár a libidó és a szexuális teljesítőképesség csökkenésével. Másrészt a társadalmi elvárások is magasak, a munkahelyek gyakran óriási elvárásokat támasztanak munkatársaik felé, és ez az egekbe emeli a stresszt, ami szintén negatívan hathat a libidóra.

E mellett elég gyakoriak a párkapcsolati problémák, a megfelelő kommunikáció hiánya, ami miatt csak részben, vagy egyáltalán nem valósul meg az a szeretetteljes otthoni légkör, ami a karrier, a munka negatívumait ellensúlyozná. Mindeközben negyven év körül a férfiak többsége felteszi magának a kérdést, hogy mi az, amit elért már az életben, és vágyaik, terveik felé haladnak-e – és sokszor bizony nem pozitív a válasz. A fenti problémák külön-külön, vagy együttesen okozzák az életközepi krízist, aminek gyakori, és önbizalom-romboló tünete a merevedési zavar.

Hogyan lehet segíteni az életközépi krízisen?

Mivel a probléma összetett, és a tünetek típusa és erőssége is egyedi, ezért nem létezik mindenki számára azonnal használható, instant megoldás. Ha merevedési zavar jelentkezik, akkor először orvoshoz kell fordulni, aki eldönti, hogy áll-e szervi ok a háttérben. Ha nem, akkor egy alapos életmódváltás és szexterápia hozhatja el a megoldást. Senkinek nem szabadna lemondani a szexualitás örömeiről, már csak azért sem, mert a rendszeres, jó, és kielégítő nemi élet meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Nem a sejtjeink életkora határozza meg, hogy mennyire vagyunk képesek szeretni, és átélni a szexuális örömöket. Ha csak betegség nem korlátozza, akkor senki sem túl öreg a szexualitáshoz.

A szexterápiás, szexuálterápiás program célja a probléma kezelése, a kognitív terápiával a hangsúly átrendezése. A kudarcok sikerekkel történő felülírása, a jó teljesítmény, az örömszerzés újbóli megélése, a testbeszéd megtanulása, a partnerre fordított maximális figyelem megteremtése és a felmerülő problémák rövidre zárása is a szexterápia eleme. Ha szükséges, a szexuális kultúrát is fejlesztjük.

A terápia során a férfiak megtapasztalhatják, hogy a szexuális életben nem kell, hogy számítson a kor, mert a fejlődés az, ami számít. Az élet minden területén van egy fejlődési ív, így a szexualitásban is. A fiatal években lendületesek a férfiak a szexben is, hiszen soha nem éreznek mást jó esetben, mint vitalitást. Később, évtizedek múlva a fizikum gyengülésével az öröm mellett más is adódhat a szexualitás repertoárjához. Nem szükséges azonban, hogy a kor előrehaladtával ne legyen bámulatos a szexuális élet. Csupán máshogy lesz gyönyörű és ehhez van szükség a fejlődésre és annak ismeretére, melyben egy szexuálterapeuta sokat segíthet.