Szex, szerelem, terápia (2014) francia – belga film

Vajon milyen lehet az a párterápia, melyet két szexfüggő terapeuta tart? Gyógyír lehet-e szenvedélyükre a munka, vagy a szerelem?  A szexuális absztinencia milyen eredményeket hozhat?

Vajon milyen lehet az a párterápia, melyet két szexfüggő terapeuta tart? Gyógyír lehet-e szenvedélyükre a munka, vagy a szerelem?  A szexuális absztinencia milyen eredményeket hozhat? Tonie Marshall vígjátékából, a Szex, szerelem, terápiából mindez kiderül.

Rendező:  Tonie Marshall
Forgatókönyvíró:  Tonie Marshall
Szereplők: Judith Chabrier – Sophie Marceau
Lambert Levallois – Patrick Bruel

Én bevallom, szeretem a francia filmeket és amikor azokba még humor is kerül, azokat kifejezetten díjazom. A Szex, szerelem, terápia jó példája a szórakoztatni vágyó mozinak, mely a jó ötlet mellé jó színészeket párosít és már kész is a könnyed film, mely kikapcsol, ellazít. Tonie Marshall filmje a jó receptekhez nyúl, mert egyszerre ötvözi a helyzet és a jellemkomikum elemeit, hiszen a két főszereplő maga is terápiára szorul, miközben ők próbálnak mások párkapcsolati és szexuális problémáin segíteni.

Judith és Lambert mindketten a szex megszállottjai. Nem egy kapcsolat kiteljesedésének élik meg a szexualitást, hanem egyfajta stresszoldónak, melyet bárkivel, bárhol, bármikor össze lehet hozni, naponta többször is.  Ám míg Lambert megpróbál kiszakadni ennek bűvköréből, csoportfoglalkozásokra jár, feladja korábbi életét, szexuális absztinenciába menekül és a pilóta állását is párterapeuta hivatásra cserélni, addig Judith nagyon is jól érzi magát a bőrében és férfitól férfiig, állástól állásig ízlelgeti a szexuális szabadságot. Számára minden férfi egy potenciális jelölt. A véletlen hozza össze a két szereplőt, amikor Judith egy fogászati asszisztensi állás helyett párterapeutaként áll munkába Lambert mellett, aki megpróbál nagy nehézségek árán ellenállni a nő vonzerejének és hatalmas szexuális sugárzásának. A meglepő páros a szakmai tapasztalat és sokszor tudás hiánya ellenére is sikeresnek bizonyul a munkában és segítik a hozzájuk fordulókat, elsősorban a szexualitásuk megélésében, kiteljesítésében. A két főszereplő jellemfejlődésének eredményeképpen a szerelem mibenlétét és erejét is megtapasztalhatják, ahogy kibontakoznak az egymás iránti érzéseik, szextől átszőtten, de szexmentesen. Megtudhatjuk azt is kinek mi húzódhat a múltjában, mi vezethetett függőségéhez, de mindez nem egy analitikus fejezet az ő történetükben, inkább csak egy kis színes szál, mely a vígjátéki formába még belefér.  Tehát a Szex, szerelem, terápia egy könnyed vígjáték, amolyan francia módra, mely nem fekszi meg a gyomrot, de nem is túl „fűszeres”. Megmosolyogtat, de kacajra kevésbé fakaszt. Egy könnyű, de nem túl maradandó fogás vacsora után.