A viszony – The Affair (sorozat 2014)

Nagyon mély karakter dráma arról milyen úton jut el valaki a boldog házasságtól a megcsalásig és a titkos viszonyig.

Nagyon mély karakter dráma arról milyen úton jut el valaki a boldog házasságtól a megcsalásig és a titkos viszonyig. A történet szerint Noah Solloway (Dominic West) egy New York-i tanár, emellett regényíró, aki családjával nyári vakációja indul a Long Islandi Montauk városba. A helyi bisztróban aztán összeismerkednek Alisonnal (Ruth Wilson), aki pincérnőként dolgozik. A sorozatban Noah és Alison titkos kapcsolatának alakulását követhetjük végig. Az első pillanattól teljes mértékben leköti az embert a két ember közti viszony kialakulása és bonyolultsága.

Megcsalós történetet már sokat láttunk. Miért különleges mégis ez a sorozat?

A Viszony abban különleges, hogy egy egészen új, eddig képernyőn még nem látott módon, két különböző nézőpontból mutatja be a cselekményeket. Egyfelől Noah a négygyerekes családapa, másfelől Alison, a megtört vidéki pincérnő szemszögéből látjuk az eseményeket. Az egyes nézőpontok nem konkrétan a történésekre koncentrálnak, hanem arra, ahogyan a karakterek megélik a kapcsolatot. A két különböző perspektívának köszönhetően, nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy az események valójában hogyan történtek. Míg saját nézőpontján keresztül Alison távolságtartó és félénk, Noha szemszögéből kihívó és csábító. Ránk van bízva, hogy melyik valósággal tudunk jobban azonosulni.

Miért tart valaki szeretőt?

Egy szeretői viszonyt mindig sokkal könnyebb elítélni, mint megérteni mi az oka annak, ha a valamelyik fél másnál keresi a boldogságot. Vajon csak a szex miatt? Vagy valami hiányzik a kapcsolatból? Vagy egyszer csak jön egy másik, aki nem feltétlenül jobb, vagy vonzóbb, egyszerűen csak más? Egy szeretői viszony csábító kiút lehet a magányból, a belső harcokból, vagy a korábbi traumákból.

Történetünkben karaktereink mindketten belső kétségek között élnek. Noha író válságban van, nincs ihlete új könyvéhez, emellett apósának próbál folyamatosan megfelelni. Alison pedig elvesztett kisfiát gyászolja, megtörten és elkeseredetten. A titkos kapcsolat mindkettőjük számára a kiutat jelenti.

Lassan több lesz a kapcsolatból mint pusztán szexuális célú szeretői viszony, lelkileg is összefonódnak, egymásba szeretnek. Az egymás iránti érzéseikből mindketten profitálnak, Nohának jól megy az írás, Alison pedig kezdi újra megtalálni önmagát. Láthatjuk azt is, hogy az ember mennyire gyönge, esendő, és irracionális döntésekre képes, félredobva minden logikát.

A jól megkomponált találkák és fedő sztorik sokáig nem lesznek gyanúsak, ám az egymás iránti vonzódást egyszerűen nem tudják leplezni. Természetesen ez másnak is szemet szúr. Egy szeretői viszony fenntartása bizony nagy lelki teher. A sok hazugság, titkolózás és a lebukás miatti félelem idegőrlő mindkét fél számára.

A közvélekedés szerint a szerető csakis kurva, nő csábász, vagy családromboló harmadik lehet. A Viszonyban azonban azt láthatjuk, hogy a karaktereink nagyon is érző, szenvedő és kiutat kereső emberek, akiknek nehéz elviselni a bűntudatot és bár szeretik párjukat mégsem boldogok. A történet sosem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik.