A Szex és Lucía – Lucía y el sexo (2001)

Rendező: Julio Medem író: Julio Medem operatőr : Robert Fraisse szereplők: Lucía –Paz Vega Lorenzo – Tristán Ulloa Elena: Najwa Nimri Belén: Elena Anaya Carlos/Antonio – Daniel Freire Gyönyörű nők, sok szenvedély, sejtelmes holdfény és szépen fényképezett képek jellemzik Julio Modem filmjét, melynek a legfőbb hajtóereje a szexualitás, a nők erotikus kisugárzása.

Rendező: Julio Medem
író: Julio Medem
operatőr : Robert Fraisse
szereplők: Lucía –Paz Vega
Lorenzo – Tristán Ulloa
Elena: Najwa Nimri
Belén: Elena Anaya
Carlos/Antonio – Daniel Freire

Gyönyörű nők, sok szenvedély, sejtelmes holdfény és szépen fényképezett képek jellemzik Julio Modem filmjét, melynek a legfőbb hajtóereje a szexualitás, a nők erotikus kisugárzása.

Egyedül fogok élni, magányosan, nincsen szükségem senkire. Lucía így vág bele története elbeszélésébe, mely arról szól miképpen szerette és szerezte meg Lorenzot, majd miképpen élték se veled, se nélküled életüket és miképpen szakadtak el egymástól. A film több síkon fut egyszerre. Egyrészt a címadó Lucía szerelmi élete rajzolódik ki belőle, de benne van Lozenzo szenvedélye három gyönyörű nő irányába és ott van a szeretett személy elvesztése miatt érzett gyász fojtogató érzése is, éppen úgy, mint a mesei fordulatok, melyek hol ünneplőbe öltöztetik a szívünket, míg máskor úgy összefacsarják, hogy elakad a lélegzetünk.

A szex és Lucía tökéletesen jól egyensúlyoz a művész és a kommersz film határán. Tele van szerelemmel és szenvedéllyel, miközben rengeteg metafórikus kép szövi át. Az állandó telihold, mely minden sorsfordító jelenetnél jelen van, a boldogság kék madarát jelentő sziget, ahol mindig szikrázóan süt a nap, a pallea két személyre, és a tátongó lyuk, melynek peremén oly sokszor elmegy Lucía. A szabadság, boldogság, mely a kendőzetlen, szabad szerelemben nyilvánul meg; ahogyan Elena és Lorenzo szeretkezik a telihold alatt a tengerben, ahogy Lucía mezítelenül sétál a lakásban, ahogyan csupasz testtel sárosan fekszik Carlossal a tengerparton, ahogyan Belén Lorenzoról szóló vad fantáziája megelevenedik. A szerelem rózsaszín felhőjébe burkolózó szenvedélyes egymásra találást, Lucía és Lorenzo kapcsolatát szexuális életükön keresztül követhetjük végig, ahogyan fényképek készülnek szeretkezés közben, ahogyan sztriptízelnek egymásnak és minden a szexről szól. Közben megismerjük Lorenzo történetét Elenaval, mely mindössze egyetlen forró éjszaka volt, és amelyről mindketten tudják, hogy életük legjobb szeretkezése. Ennek a pozitív élménynek köszönhetjük, hogy a helyszín a sziget lesz minden álmuk, vágyuk, boldogságuk középpontja. Lorenzo és Belén kapcsolata már a határokat súrolja. A vad fantázia, a szürreális képzelet eredményét már nincs hová fokozni, innen már csak lefelé lehet zuhanni, ahogyan azt meg is teszik a szereplők, hogy újra próbálják építeni önmagukat, életüket a boldogság szigetén.

A történet mese a mesében, hiszen Lorenzo egy író, aki mindenhol a következő regénye témáját keresi, amely nem akaródzik elég szomorúra, drámaira sikeredni. (Ez az egyik oka, hogy a Lucíával való kapcsolata hanyatlásnak indul és egyre szürreálisabb lesz az élete.) Végül a történet szálai összefutnak és a tragédiák sorát egy írói bravúrral oldja fel a film. Olyan, mint a gyermeki képzelet, mely a legrosszabbat is képes átfordítani jóra. „A mese egyik előnye az, hogy amikor véget ér, nem fejeződik be, csak eltűnik egy nagy lyukban és a mese közepén bukkan fel újra. A másik előnye, és ez a nagyobb, hogy innentől meg lehet változtatni a menetét, ha megengeded, ha hagysz rá időt.”

A szex és Lucía egy szép erotikus film, sok fordulattal és mély érzelmekkel; és a rendező mindennek olyan jól megtalálta az egyensúlyát, hogy mind a női, mind a férfi nézők megtalálhatják benne a nekik való tartalmat.