Poliamoria – Többen jobb?

A poliamoria, vagy magyarul többszerelműség egy különleges kapcsolati forma, amelynek lényege, hogy kettőnél több személy alkot intim párkapcsolatot – mindezt nyíltan, valamennyi fél beleegyezésével.

A poliamoria, vagy magyarul többszerelműség egy különleges kapcsolati forma, amelynek lényege, hogy kettőnél több személy alkot intim párkapcsolatot – mindezt nyíltan, valamennyi fél beleegyezésével.

 Miért választják az emberek a poliamoriát?

Sokaknak furcsa lehet ez a párkapcsolati forma, ami valóban nem megszokott. De ha azt vesszük, hogy mennyivel jobb vajon hazugságban élni és megcsalni a párunkat, vagy éppen boldogtalanságban, egy partner mellett leélni egy életet, akkor már egész más színben tűnik fel a többszerelműség. Sok oka lehet, hogy valaki miért választja ezt a kapcsolati formát. Lehet, hogy valakinél egész egyszerűen így alakul, más pedig megismerkedik az ideológiával, hasonló elvet valló emberekkel, és úgy csöppen bele ebbe a világba.

Milyen előnyei vannak a poliamorianak?

A poliamoriaban élők számára általában kiemelt szerepe van az őszinte kommunikációnak, az etikus magatartásnak és a jóindulatnak. Csak ezen képességek birtokában lehet szépen élni a többszerelmű kapcsolatokban. A poliamoria további előnye, hogy teret enged azon vágyak megélésének, ha valaki több ember iránt érez szerelmet. Ugyanakkor a poliamori az egyenlőség elvén alapul, tehát ha az egyik félnek lehetséges ez, akkor a másik félnek is lehet másik szerelme is. A poliamoria egyáltalán nem csak a szexualitásról szól, hanem irtt elkötelezett, hosszú távú szerelmi kapcsolatokról van szó. További előny, hogy a több partner adhat nagyobb biztonságot, illetve nem kell egyetlen embertől elvárni mindent.

A poliamoria hátrányai

A poliamoria hátránya az, ami az előnye is: roppant intenzív élmény lehet egyszerre több emberrel párkapcsolatot alkotni. Több ember testi -lelki igényeire kell odafigyelni, több problémát megbeszélni, több kompromisszumot kötni. Emellett a féltékenység érzésével is nehéz lehet megküzdeni, mert milyen érzés lehet az, ha kedvesünk szerelmemre lobban más iránt, és mondjuk éppen nálunk készülődik a randira?

Érdekesség, hogy a poliamoria nem újkeletű dolog, már a korábbi évszázadokban is voltak olyanok, akik ilyen formában igyekeztek megtalálni a párkapcsolati boldogságot, például a poliamoria híve volt Albert Camus francia író és Gustav Klimt festő is.