Egy kis plasztikától nem csak szépek leszünk, de a szex is jobban megy

Az önbizalom megtartásához vagy éppen megszerzéséhez fontos, hogy szépnek, vonzónak érezzük magunkat.

Az önbizalom megtartásához vagy éppen megszerzéséhez fontos, hogy szépnek, vonzónak érezzük magunkat. Ilyenkor sokan a plasztikai sebész segítségét kérik. Dr. Varga Klárával arról beszélgetünk, hogy mikor jön el nők vagy éppen férfiak életében az a kor, amikor szeretnék megállítani az időt, vagy néha kicsit vissza is tekerni?

Beszélgetés Dr. Varga Klára plasztikai sebésszel a szépség, az önbizalom és a vágyak megéléséről

Tulajdonképpen, egész fiatalon is jönnek már, 30 éves kor előtt is, főleg a hölgyek. De az uraknál is 35 évesen, már sokszor zavarja őket, ha egy picit kezdenek ráncosodni. A legnagyobb tömeg az 40 felett jön. Akkor kérik a finom fiatalítást.

Mi zavarja a férfiakat?

Leginkább a kopaszodás zavarja, azt vettem észre. Ez egészen jól kezelhető ma már a drakulaterápiával. Illetve a homlokráncok. A szarkalábak kevésbé, azt legtöbben férfiasnak találják.

Szoktak-e azzal jönni, hogy úgy szeretnének kinézni, mint valamelyik színész vagy sportoló?

Férfiaknál nem jellemző, hogy valakire hasonlítani akarnak. Érdekes módon a nők körében ez sokkal gyakoribb.

Kire szeretnének a nők hasonlítani?

Különféle énekesnőkre, celebekre. Inkább külföldiekre, mint magyarokra, de hát természetesen ez azért nem lehetséges, semmiféle beavatkozással.

Ilyenkor miket szoktál nekik tanácsolni, javasolni?

Nagyon fontos, hogy az önelfogadásuk erősödjön, inkább megpróbálom az irányba terelni őket, hogy a saját szépségüket emeljük ki és ez azért szokott hatni. Mindenki valamennyire szereti magát, és ha abból egy szebbet, fiatalosabbat ki tudunk hozni, annak szoktak örülni.

Mennyire kellene néha lelki segítség egy-egy ilyen pácienshez?

Elég gyakori, hogy úgy érzem lelki segítség szükséges. Én nagyon sokat beszélgetek a pácienseimmel, ha látom, hogy probléma van. Volt már olyan, akinek javasoltam, hogy pszichológust keressen fel a problémájával, mert annyira nem láttam, hogy mi a baj, hogy mi az amin változtatni szeretne.

Hogyan szoktak visszajönni a férfiak, amikor túl vannak a kezelésen? Látszik, hogy megerősödött a férfiasságuk, az önbizalmuk?

Ők nem nagyon jönnek vissza. Legfeljebb a következő kezelésre, mert ugye a botox is vagy 3-4 hónap alatt elmúlik. Ezek a férfiak általában nem küzdenek komoly lelki problémával, én úgy érzem. Egyszerűen csak még jobb pasik szeretnének lenni és meg vannak győződve róla, hogy ők jó pasik.

Mi a helyzet a hölgyekkel? Ők min szeretnének változtatni? Náluk mi az elsődleges kívánság?

Természetesen fiatalok szeretnének maradni. Mindenféle ránc zavarja őket általában. Nagyon ritka, hogy bármelyiket jól viselik. Úgyhogy itt egy kicsit komplexebben kell: az egész arcot nézzük és az egész arcot kezeljük. Sokszor még nyakat, kézfejet is idősebb hölgyeknél, hogy az is fiatalabbnak látsszon.

A hölgyek hogy érkeznek? Náluk tapasztalsz olyat, hogy jót tesz az ő nőiességüknek, az ő elfogadásuknak, ha egy kicsit szépülhetnek?

Igen, sokkal gyakrabban szenvednek attól, hogy úgy kisebbségi komplexus-szerű dolog alakul ki attól, hogy elkezdenek egy kicsit öregedni. Azt gondolom, hogy ez a médiának hatása, hogy annyira nem tudják elfogadni, ha valaki idősebbnek látszik. Bizony ők mindent megtesznek, hogy egy kicsit jobban nézzenek ki és sokkal kevesebb az önbizalmuk, mint a férfiaknak.

Hol van ennek a határa? Én azért már láttam olyan hölgyeket, akiknek annyira fel volt töltve az arca, hogy szinte viaszbábú-szerűek voltak.

Határ a csillagos ég, azt szokták mondani. Van, aki követi egyértelműen a páciens kívánságát. Én nem szeretem ezt. Tehát az gondolom, hogy mindenki maradjon meg olyannak – és az páciens köröm is hála istennek most már úgy alakult – hogy azok jönnek ide, akik természetes módon szeretnének kicsit fiatalabbak maradni. Nem pedig akit furcsán fel kellene tölteni, csak hogy sima legyen és nem is lehet ráismerni. Ezt én nem tartom jónak és nem is csinálom meg még kérésre sem.

Hogyan lehet egy 40-50 éves hölgynek elmondani, hogy nem kell neki 20 évesnek kinézni?

Úgy gondolom, hogy ha jó kapcsolatot sikerül kiépíteni a pácienssel, akkor ez teljesen magától jön, hogy elmondom, hogy nem szép az, ha valaki 20 évesnek akar kinézni, amikor 50. Az a szép, ha egy nagyon jó karban lévő 50-esnek néz ki. Ebbe belefér pár kis ránc, egy kicsi megereszkedés. Ettől még olyan gyönyörűek tudnak lenni a hölgyek. Inkább ezt a részét kell erősíteni, hogy semmiképp ne legyünk nevetségek attól, hogy öregszünk, hanem hogy jól nézzünk ki és mindenki tudhatja, hogy ötven vagy hatvan évesek vagyunk.

A plasztikai sebész szemével mi adja egy nő nőiességét, az ő szexuális kisugárzását?

Sohasem szabad egy dologra fókuszálni. Egyetlen testrészt sem szabad kiemelni. Nagyon szép lehet egy enyhén lógó mell, nagyon szép lehet a szeme attól, hogy vannak szarkalábai, szép lehet a szája. Minden egyben kell nézni és akkor ott meglátni, hogy mi az amin, ha változtatunk, akkor szebb lesz tőle és nem pedig nevetséges. Nem tudom elképzelni, hogy valaki 60 évesen a mellei feszesek és felfelé állnak, hogy az úgy összességében szép legyen. A nő azzal, hogy idősödik, kicsit lágyabban lesznek a vonásai, és ez nem baj. Erre oda kell figyelni, hogy nem szabad túllőni a célon, mert az már visszatetsző lehet.

Említetted, hogy a férfiak nem szoktak visszajönni. A hölgyek visszatérnek és elmondják, hogy sokkal vonzóbbnak érzik magukat.

Ők sokkal gyakrabban jönnek vissza kontrollvizsgálatra is. Tehát, hogy megnézzem, hogy jónak találom-e. Sokkal többször van az, hogy még azt mondom, hogy még ide egy kicsit még oda pici valamit. Ők inkább komplex terápiákat választanak, amiben ez is van, az is van, egy kicsi ez, egy kicsi az, de semmiből sem a túlzás.

Vannak, akik egészen drasztikus beavatkozásokra is hajlandóak, például felvarratják az arcukat. Nekik szoktál-e a valamit javasolni?

Nincs azzal baj, hogy ha valaki ténylegesen indokoltan szeretne egy ilyen kisebb-nagyobb műtétet. A baj az elvárásokkal van, hogy ha mindez túlzás. Tehát ha nagyon feszeset, nagyon furcsát szeretne, akkor van vele a baj. Én a legvégéig igyekszem kitolni azt, hogy például arcplasztikája legyen valakinek, ugyanis meglátásom szerint megváltoztatja az arc jellegét.

Ha valakinek egy ilyen úgymond jó hatású beavatkozása van, hogyan hathat ez az ő szexuális életére? Tud ezen javítani, hogy ha ő jobbnak érzi magát, szebbnek, kívánatosabbnak?

Feltétlenül. A szexuális életnek alapja az önbizalom, tehát ha önmagunkkal jóban vagyunk, ha önbizalmunk van. Ha nem gondoljuk azt, hogy a másik azt nézni, hogy itt, meg ott, meg amott, mert tényleg nem azt nézi. Ha ezeket nem gondoljuk, akkor biztos, hogy segítettünk és biztos, hogy harmonikusabb lehet az ő szexuális élete is.