A gyermekkel születnek a szexmentes évek?

A kisgyermekes nőknél a libidó csökkenése mögött 80%-ban a gyermekek állnak.

A kisgyermekes nőknél a libidó csökkenése mögött 80%-ban a gyermekek állnak. Éppen ezért lényeges, hogy a párok megismerjék a családalapítással járó változásokat és át tudják hidalni – szakember bevonásával, ha ez szükséges – a természetes életciklus váltásokat, hogy azok ne eredményezzenek párkapcsolati, családi és szexuális problémákat.

A nők libidóhiányáról végzett kutatásunk egy fontos szegmense volt annak a feltérképezése, hogy a gyermek/gyermekek születése, nevelése miképpen hat a nők szexualitására. 19,6% jelezte, hogy szexuális együttlétei csökkenésnek közvetlenül a gyermek az oka, mert nincs ideje és módja a szexre; de további 60%-nál közvetetten a gyermek/gyermekek állhatnak a háttérben. Az anyák fáradtak, nincs idejük a szexre, nem érzik magukat kívánatosnak, nem vágynak a partnerükre, a szexuális együttlétekre.

Amikor egy pár gyermeket vállal, akkor ennek a hátterében sok minden állhat. A legjobb esetben egy harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatról van szó, melyet szeretnének egy utóddal/utódokkal még teljesebbé tenni. Ekkor könnyebben veszi a pár az akadályokat is, melyek az új családtaggal érkeznek. Ám nagyon sok kapcsolatban akkor érkezik a gyermek, amikor valami probléma van és a javulást, a változást remélik egy utódtól. Borzalmas nagy feladatot adnak ilyenkor a szülők a gyermeknek; Ő lesz az, akinek egyben kell tartania egy rossz kapcsolatot, neki kell a családi békét felállítania. Ez hosszú távon nagyon rossz stratégia. Még ha átmeneti javulást is hoz az elhidegült pár életébe, ez nem tartható fenn sokáig. Ilyenkor gyakran látjuk, hogy a pár szexuális élete szinte a nullára csökken.

Aztán természetesen lehetnek a gyermekvállalás mögött egyéb motivációk is. Nagyszülői, társadalmi elvárások, a partner megfogása, megláncolása, vagy csak egyszerűen célt kíván adni az életének, vagy valakivel teljesíttetni szeretné a meg nem valósult álmait. Amikor már ott van a gyermek akkor az ellátása, nevelése körüli feladatokkal és a születése előtti problémákkal is meg kell küzdeni és mindezt úgy, hogy sokszor fáradt a nő, nehezen fogadja el a testén bekövetkezett változásokat és a férfi nem változó igényeit. Ezekre aztán a szexualitás elutasításával, a szerelmi együttlétek számának csökkenésével reagál.

A nők a szülés után nagyon nehezen tudják újraindítani a szexuális életüket. Az orvosi protokoll 6 hét szünetet ír elő a gyermek világra hozatala után, de ez a legtöbb nőnél – a kutatás szerint 60%-nál – sokkal jobban kitolódik. 41%-nál a szülés után néhány hónappal, vagy egy évvel beindult a szexualitás, de 12,7%-nál nem múlik el a probléma, tehát szexuális együttlétek nélkül élik tovább az életüket.

gyermekszules

A gyermekek születése jelentősen megváltoztatja a nők szexualitásának minőségét is. A nőknek csupán az egytizede (11,8%) mondta azt a kutatásban, hogy a szexuális élete ugyanolyan, mint a gyermekszülés előtt és közel ilyen számban jelezték, hogy a szülés óta több és jobb minőségű együttlétben van részük. A pozitív adatokkal szemben a válaszadók 39,5% jelezte a mennyiségi csökkenést és 30,7% a mennyiség mellett a minőség romlásáról is beszámolt. Ezekre az adatokra azért érdemes odafigyelni, mert a minőségi változások tartósan befolyásolják a nők szexuális életét. A megkérdezettek 78%-a jelezte, hogy a gyermekszülés miatt bekövetkezett minőségi változás – mely a legtöbbeknél negatív elmozdulás – nem javult, azóta is fennállt a szexuális életében.

A gyermekvállalással jelentősen megváltozhat egy pár szexuális élete. Erre jó már a gyerek születése előtt gondolni, és ha szükséges, akkor segítséget kérni, hogy a párok ne hidegüljenek el egymástól, ne felejtsék el a szexualitást, vagy hogy nem máshol keressék vágyaik kiteljesülését.