5 tipp, hogy az ünnepek meghitt hangulatban teljenek

Annak ellenére, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, mégis a legnagyobb családi és párkapcsolati összeveszések valószínűleg ezekre a napokra, hetekre esnek.

Annak ellenére, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, mégis a legnagyobb családi és párkapcsolati összeveszések valószínűleg ezekre a napokra, hetekre esnek. Ilyenkor van vége az egész éves hajtásnak, több időnk van egymásra, és könnyebben előtörnek az addig lappangó feszültségek. Másrészt pedig az ünnepi készülődések és találkozók újabb összetűzéseket generálhatnak. 5 tippet írunk, hogy mit tehetünk azért, hogy az év végi feszkózások helyett ezúttal tényleg szeretetben teljen az ünnep.

 

  1. Kommunikáció: Asszertíven kommunikáljunk! Azaz, ha feszültség is keletkezne bennünk, akkor se a másikat hibáztatva tudassuk párunkkal, hanem a saját érzéseinket osszuk meg vele, és fejezzük ki, mire lenne szükségünk. És ne felejtsük el a dicsérő, kedves szavakat és pozitív visszajelzéseket se, ha valami jó dolgot tett értünk a kedves!
  2. Érintések: Az egyik leghatékonyabb feszültségoldó „szer” a szeretetteljes érintés, és ez a legtöbb ember legfőbb szeretetnyelve. Simogassuk és öleljük meg gyakran a társunkat, és kérdezzük meg tőle, milyen érintésekre vágyna leginkább. Egy-egy esti masszázs is csodákat tehet az idegeke kisimítása terén.
  3. Utazás: egyre többen döntenek úgy, hogy az ünnepi frász helyett inkább elutaznak valahova. Ez nem is rossz ötlet: megszabadulunk a sütés-főzés és nagyobb családi összeröffenések terhe alól (persze ha ezt tehernek éljük meg, mert jók is tudnak azért lenni ezek!), és egy wellness hétvégén, vagy városlátogatáson kilazulhatunk.
  4. Muszáj dolgok leépítése: Az elvárások, hogy milyenek is kellene lennie egy ünnepnek, nagy súllyal tudnak a vállunkra nehezedni! Ne engedjünk a nyomásnak! Ha nincs kedvünk 8 rúd bejglit sütni, és egyáltalán semennyit, akkor nehogy megtegyük! És a nyolcadik kellemetlen, beszólogatós rokont se muszáj feltétlenül meglátogatni. Minimalizáljuk a nem szeretem dolgokat, és töltsük meg az ünnepeket jól esős tevékenységekkel, legyen az akár simán csak pihengetés, olvasás, szeretetteljes beszélgetések.
  5. Sport: Ha minden igyekezet ellenére mégis kipattannak azok a feszültségek, akkor fontos, hogy azt ne egymásra eregessük, hanem mi magunk kezeljük. Menjünk el futni, és több edzőterem is nyitva tart az év végi időszakban. Jobb, ha felfrissülve, a gőzt kiengedve beszéljük meg aztán a problémákat!