Nem akarlak megváltoztatni az új évben!

Minden esztendő végén és egy új kezdetén van bennünk valami késztetés, hogy számot vessünk azzal, ami volt és a jövőre nézve terveket, álmokat szövögessünk, melyeket fogadalmakkal igyekszünk megerősíteni.

Minden esztendő végén és egy új kezdetén van bennünk valami késztetés, hogy számot vessünk azzal, ami volt és a jövőre nézve terveket, álmokat szövögessünk, melyeket fogadalmakkal igyekszünk megerősíteni. Nem csak fogyókúrákról, sportolásról, egészségesebb életről, tanulásról, hobbyról teszünk ígéreteket, hanem sokszor a kapcsolataink javítására, jobbítására is igyekszünk terveket készíteni és fogadkozunk, hogy mostantól minden másképpen lesz.

Az új év talán új lehetőségeket hordoz magában, ám balgaság lenne csupán abban hinni, hogy bármi jobb lehet szimplán attól, hogy kattan az óra, múlik az idő és átlépünk egy másik évbe. A határidő viszont sokaknak lehet mozgatórugó, hogy lépjenek, változzanak.

A változás nem rossz dolog, még akkor sem, ha olykor félünk tőle, viszont más változtatása, vagy az erre való törekvés már nem biztos, hogy pozitív. Majd én megnevelem, megváltoztatom, jó útra terelem. Sokszor halljuk, hogy ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal, tervekkel vág bele valaki a párkapcsolatba, házasságba. Ilyenkor olyanná szeretnék formálni a másik félt, amilyen az sohasem volt. Létezik bennük egy vágyott társ és ezt akarják „kifaragni” az alapanyagból bármi áron. A hangsúly sokszor ez utóbbin van, mert mindent bevetnek, hogy a másikat összetörjék, megváltoztassák, olyanná tegyék, amilyen sohasem volt, amilyen sohasem szeretett volna lenni.

Ezek a kapcsolatok sajnos már a kezdett kezdetén bukásra vannak ítélve, hiszen az egyik fél elveszíti önmagát, miközben a másik egy vágyálmot hajkurászik és talán sohasem szerette azt, akit igyekszik formálgatni. Így hát fogadalmaink közül jobb, ha kivesszük a társunk megváltoztatását. Létezik azonban olyan is, amikor a pár valamely tagja (de lehet, hogy mindketten) azt szeretné visszakapni, akit megszeretett évekkel, vagy évtizedekkel korábban. Ezen álmok akár meg is valósulhatnak, megfelelő egymásra figyeléssel, esetleg párterápiával, az erőforrások megkeresésével, egymás támogatásával, vissza lehet találni a régi harmóniához. Szem előtt kell azonban tartani, hogy egy állandó utazáson vagyunk, mely mindig formál, alakít minket és nem biztos, hogy van lehetőség a régi visszahozatalára.

Meg kell tanulnunk elfogadni egymást és ebben benne van az is, hogy megpróbálják megérteni, hogy különböző életszakaszokon mennek át együtt és egyénileg is, melyek alakítanak, formálnak és sokszor krízisekbe sodornak. Ilyenkor szükség van türelemre és egymás támogatására, hogy könnyebben átvészeljék ezeket az időszakokat és megerősödve kerüljenek ki belőlük. Mindebben benne lehet az is, hogy évek múlva már nem olyanok, mint amilyennek megszerették a társukat, vagy már ő nem olyan, mint amikor elindultak a közös úton. Ám ha nem csak a saját nézőpontjukból tekintenek a közös életüket, hanem néha a párjuk szemszögéből is nézik a kapcsolatukat, az útjuk alakulására, akkor közelebb kerülhetnek egymáshoz, mert talán jobban megértik a miérteket.

Tehát itt az év vége és az összegzés időszaka. Nézzenek most egy picit hátra és merítsenek erőt mindabból, amit átéltek, megéltek az elmúlt hónapokban. Lehet, hogy nem rajzolódik ki még egyértelműen, hogy egy-egy nehezebb időszakból milyen értéket tudnak magukkal vinni, de mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mi történt önökkel. Fontos az is, hogy a társukkal megbeszéljék, hogy kinek mi volt a jó, mi volt a nehezebb, rosszabb az elmúlt évben, mi adott erőt, hogyan sikerült túljutniuk dolgokon és mindez már előre is vetíti a jövőt és az összegzésből át lehet lépni a tervek szövögetésébe. Mi az, amit továbbvigyenek, mi az, ami jól működött, amit a következő évben is megcsinálnak, mi az, amit pedig szeretnének maguk mögött tudni, szeretnének lezárni. Sokan szeretnek listákat is készíteni, hogy miket fognak megvalósítani a jövőben (a nagyon elszántak még a határidőkben is megegyeznek), melyeket jó móka az év végi összegzésnél elővenni, hogy megnézzék mi minden valósult meg a tervekből és mely fogadalmak estek kútba. Mindenesetre az új otthon, vagy új autó, esetleg új tévé (tehát a sok ingatlan és ingóság) mellé jó lenne, ha sokak listájára felkerülhetne, hogy több időt szánnak egymásra, jobban figyelnek a másikra és megismerik önmagukat és szeretteik álmait, vágyait.

Mindehhez jó egészséget, kitartást, sok boldog órát kívánunk és azt, hogy a jövő esztendőben minden álmuk valóra váljon!