Miért tabu a szex?

Vajon miért lett tabu minden, ami a szexualitással kapcsolatos? Jung egyik könyvében azt olvashatjuk, hogy a szexualitás alapvető ösztön, mely legalább olyan fontos, mint a táplálkozás és ezen a – testileg szervezett és pszichikailag messze ágazó – funkción az egész emberiség jövője alapul.

Vajon miért lett tabu minden, ami a szexualitással kapcsolatos? Jung egyik könyvében azt olvashatjuk, hogy a szexualitás alapvető ösztön, mely legalább olyan fontos, mint a táplálkozás és ezen a – testileg szervezett és pszichikailag messze ágazó – funkción az egész emberiség jövője alapul. Mi lehet az, ami mégis visszaveti, gátolja ezen ösztönünket?

Jung azzal magyarázza, hogy túl sok titok, sejtelmesség övezi és nagy vágyakat, érzelmi viharokat kavar, mely a kétségbeesésig fokozódhat, és mindezt úgy kell megélnünk, hogy közben erkölcsi tabuk és törvényi rendelkezések is korlátokat állítanak. Sokan úgy élnek párkapcsolatban, házasságban, hogy nem ismerik a partnerük vágyait és nem mernek beszélni arról, hogy mi tenné boldoggá őket. Nemrégiben végeztem egy felmérést, melyben a harmincas nők és partnerük nem teljesülő vágyaira is rákérdeztem.

Megdöbbentő volt számomra, hogy a kapcsolatban élő nők harmadának van olyan szexuális vágya, melyet a partnere nem teljesít, de erről a 60%-uk nem beszél a férfiaknak, mert nem merik elmondani, hogy mi tenné őket boldoggá vagy nem látják értelmét, hogy ezen kívánságaikat megosszák partnerükkel. Vajon miért ilyenek a nők? Úgy nevelték őket, hogy a szex a hálószobába való dolog, ahol az éjszaka sötétje és a takaró mindent eltakar? Egy hölgy nem beszélhet a szexről, mert az élvezet nem hozzá illő dolog?

Olyan jó lenne ezekkel a tabukkal leszámolni és valóban megérteni, hogy a szexualitás alapvető ösztönünk, mely nem marad a hálószoba falain belül, hanem egész életünkre hatással van. A férfiak szerencsére kicsit nyitottabbak és már jobban mernek beszélni társuknak a vágyott szexualitásukról. A felmérésből kiderült, hogy a harmincas nők fele tudja, hogy van a partnerének olyan vágya, mely nem teljesül a kapcsolatukba, hiszen ezt a férfiak kétharmada el is mondja partnernőjének, de ezt sajnos a nők nem érzik fontosnak, hiszen majd 70% nem kíván ezzel foglalkozni, nem gondolják, hogy változtatnia kellene a megszokott dolgokon.

Jó lenne megrázni a lányokat, asszonyokat, hogy ébredjenek csipkerózsika álmukból és nézzenek mindezzel szembe. A jó párkapcsolatnak nem az az alapja, hogy elhallgatjuk, hogy mit szeretnénk kapni a szeretett társunktól és nem az, hogy nem foglalkozunk az Ő vágyaival, kívánságaival. A jó kapcsolat bizalomra és biztonságra élül, ahol mindenki elmondhatja a saját igényeit és meghallgatja a másik vágyait és közösen találják meg, hogy mi az, amit szeretnének egymásnak megadni, miközben kapcsolatuk, szerelmük mélyülhet, újraéledhet.

Az a kapcsolat, ahol titkolni kell, hogy mi tenné boldoggá, mi tenné teljessé az életüket, az nem nyújt biztonságot, ott nem adhatjuk önmagunkat, ott mindig meg kell felelni saját magunk vagy más elvárásainak. A szexualitás a jó kapcsolat egyik fő alappillére, mely akkor tud biztos lábakon állni, ha őszinték vagyunk. Lehet, hogy partnerünk nem tudja vagy nem akarja teljesíteni minden vágyunkat, de azzal, hogy megosztjuk vele kívánságainkat, tudja, hogy fontos számunkra és így Ő is nyitottabbá válhat és talán a következő generációval már merünk beszélni a szexualitásról, hogy nem legyenek tabuk!