Irány nyaralni, ha intimitásra vágysz!

Nyáron minden kicsit könnyebb.

Nyáron minden kicsit könnyebb. Süt a nap, hideg a sör és a legtöbben már akkor ellazulnak, amikor még csak tervezgetik a pihenést. A párterápiával foglalkozó szakemberek is érzik, hogy ebben az időszakban sokkal kevesebben keresik fel őket, pedig nem lesz kevesebb a párkapcsolati problémákkal küzdők száma, csupán annyit történik, hogy beköszönt a nyár és hajlamosabbak vagyunk szebbnek, színesebbnek látni a szürke valóságot és ez a problémák elkendőzése mellett lehetőség is lehet egy újrakezdésre, a kapcsolat elmélyítésére. Tekinthetünk tehát a nyári pihenésre, nyaralásra úgy is, mint a kapcsolatunk megerősítőjére.  Ez a lehetőség több szinten is megvalósulhat.

Már a nyaralás tervezgetése egy fontos momentum, hiszen a legtöbben közösen döntik el, hogy hová utaznak, ott mennyi időt töltenek el és mivel. Jó lenne, ha olyan úti célt és programot választanának, mely mindkettőjüknek megfelelő, vagy ha nagyon eltérőek a vágyak, akkor kötnének valamilyen kompromisszumot (például a nyaralás első felét a nő, a másodikat a férfi tervezheti meg). Szintén nagyon fontos, hogy a családi nyaralás mellett (melynek értéke ugyanúgy felbecsülhetetlen) legyen olyan pihenés, ahol csak kettesben lazulhat a pár, a gyerekek nélkül. Sokan elfelejtik, hogy szükség van ezekre a kettesben töltött napokra, hetekre, mert a pár jó kapcsolata adja a család alapját és a gyerekeknek is jó, ha kipihenten kapják vissza anyát és apát; a nagyszülők pedig unokázhatnak egy nagyot. Az ideális az lenne, ha egy pár kettesben tudna tölteni hetente egy estét, havonta egy hétvégét és évente egy-két hetet, hogy mélyülhessen a kapcsolatuk, és kipihenhessék a hétköznapok rohanását.  Természetesen adódhat olyan, hogy nem tudja egy család megoldani a gyerekek elhelyezését ilyen hosszú időre, akkor nekik jó választás lehet az 1 napos kikapcsolódás, amikor gyerekvigyázóra bízhatják a csemetéket, vagy esetleg táborozhatnak addig a kicsik, amíg a szülők pihennek. Amennyiben közösen indulnak nyaralni, akkor próbáljanak olyan helyet választani, ahol vannak olyan programok, ahol lekötik a gyerekeket néhány órára és felügyelet alatt vannak, míg a szülőpár csak egymásra tud figyelni.

Amikor kettesben elindul a pár a nyaralásra, még ha városlátogatásra, vagy teljesítménytúrára is mennek, akkor is legyenek olyan órák, napok, melyek nincsenek megtervezve és a közös „semmittevést”, a pihenést célozzák meg. Amikor van ideje a párnak kiülni a tisztásra és élvezni a napsütést, vagy sokáig borozgatni a naplementét nézegetve, esetleg sétálni a homokos tengerparton. Ezek jó alkalmak, hogy felelevenítsék kapcsolatuk szép pillanatait, anekdotázzanak az előző nyaralásoktól és romantikázzanak, elmerüljenek egymásba mindenféle időkorlát és zavaró körülmény nélkül. Össze lehet bújni a zuhany alatt, vagy piknikezés közben a tisztáson, lehet ágyban reggelizni, vagy egy romantikus kisvendéglőben és az esti előjátékot már vacsora közben el lehet kezdeni, vagy a vízparton andalogva, meg-megállva. Mindebben pedig a napsütés is a segítőjük lehet, mely növeli a libidót, ezzel segítve az egymásra hangolódást.

Azok a párok, akik engednek ezeknek a „csábításoknak” és minden évben néhány napot csak egymásnak szentelnek, sokkal tovább megőrizhetik az intimitást párkapcsolatukban és a közösen eltöltött idő segít, hogy a hétköznapok se tűnjenek szürkének és malomkerék-szerűnek.