Hová tűnik a szexuális izzás a párkapcsolatokból?

Vágyakozunk, vágyakozzunk… Vágyakozunk, vágyódunk az imádott ölelése, csókja, szerelme után.

Vágyakozunk, vágyakozzunk…

Vágyakozunk, vágyódunk az imádott ölelése, csókja, szerelme után. Szeretnénk a kapcsolat elején szinte felolvadni az imádott társban. Vajon meddig tart ez a heves vonzalom és mi történik, miután kicsit megkopok a fénye, vagy esetleg teljesen kihunyt?

A vágy általában a kapcsolatok elején szinte túlteng. Képes összehozni a párokat, izzásban tartani őket, de az idő múlásával hajlamos meredeken csökkenni, és esetleg végleg elenyészni. Mégis, mi mindentől huny ki a vágy, és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne vesszen el a pár közötti izzás?

A vágyat részben bizonyos kémiai anyagok felszabadulása eredményezi. A kapcsolatok elején jelentkező rózsaszín ködfelhőért és a csúcsra járatott szenvedélyért a szakértők szerint a feniletilamin nevű anyag felel, ami átlagosan 1,5-2 évig érezteti hatását. Tehát a vágy bizonyos fokú csökkenése természetesnek mondható – legalábbis, ha ebből az aspektusból vizsgáljuk a vonzalom hőfokát.  Ám, ha a feniletilamin szint lecsökken, akkor sincs minden veszve, hiszen az oxitocin és a szerotonin is közrejátszik a vágy kialakulásában. Az előbbi a sok ölelésen és érintésen keresztül szabadítható fel, az utóbbinak pedig a jó közérzet kedvez; ha tehát a pár nem hagyja háttérbe szorulni az intimitást, hanem ölelik, szeretgetik egymást, segítenek egymásnak, hogy csökkenjen a stressz szintjük, akkor a vágy szinten tartható.

A kémián túl egyéb tényezők is befolyással lehetnek vágyunk hőfokára. Az egyik ilyen a rutin, melynek negatív hatása lehet. Ha tudjuk előre, hogy melyik mozdulatok mi után követik egymást, akkor az már nem annyira izgalmas, nem tartja ébren a fantáziát és így a vágyat sem. Merjünk nyitottak és kísérletezők, újítók lenni. Egy ismeretlen szállodai szoba, vagy bármilyen új helyszín izgalmat és változatosságot hozhat, éppen úgy, mint az új technikák, pózok bevetése. Kipróbálhatunk egy csábos játékot is, de sokaknak egy szép fehérnemű is meglódíthatja a fantáziáját.

A megszokott napirend, az új élmények hiánya, a legtöbbször kihat a pár kapcsolatára és a szexualitás területére is. A hétköznapok és a hétvégék unalma a hálószobai akciókat is unalmassá és így egy idő után vágytalanná teszi. Még mielőtt kifogásokat keresnénk és mentegetnénk magunkat, hogy miért is jutottunk ideáig, érdemes először a saját kútfőnkből ötleteket meríteni. Szervezzünk például egy közös, hétvégi wellness programot, de ha erre nincs idő, vagy anyagi keret, akkor jó lehet egy kis kiruccanás is a város olyan részére, ahol eddig sosem jártunk. Emlékeznek még rá, hogy mikor sétáltak csak úgy, kéz a kézben? Mikor álltak meg egy fa árnyékában csókolózni?

Amennyiben a kirándulást nem annyira szeretik, akkor elmehetnek egy közös edzésre, vagy kipróbálhatnak egy tanfolyamot, mely mindkettőjüknek tetszik, de lehet együtt főzni, kertészkedni is, vagy csak üljenek ki a kertbe ez pohár innivalóval. A lényeg a kellemes időtöltésen és a közös programon van, mely mindkettőjüknek feltöltődést, kikapcsolódást jelent. A közös programnak nem az a célja, hogy gyorsan letudják a dolgot, hanem az, hogy úgy töltsenek el együtt néhány órát, mint a kapcsolatuk elején. Nyugodtan lopjanak egy-egy csókot, simogassák meg a párjukat, szorítsák néha magukhoz és beszélgessenek a régi szép időkről. A megismerkedésükről, a randikról, az első nyaralásról, bármilyen szép emlékről, melyre boldogan gondolnak vissza.

Az idő múlásával társunk és mi magunk is változunk, mind belsőleg, mind külsőleg és ennek bizony nem mindig örülünk. Sokak vágyát teszi takarékra, ha ők maguk, vagy partnerük már nem azokkal a tulajdonságokkal büszkélkedik, mint a kapcsolatuk elején. Néhány plusz kiló, a megereszkedett bőr, a ráncok éppen úgy visszavethetik a vágyat, mint a depressziós hangulat, a kedélyingadozás, vagy a kritikus hangvétel. A változás természetes folyamat, melyet nem lehet visszatartani, így sokkal jobb lenne elfogadni és inkább az erőt keresni benne. Ráadásul ez az utca kétirányú. A vágy, az intimitás csökkenése, majd megszűnése, a szexualitás háttérbe kerülése csökkentheti az önbizalmat, negatívan befolyásolhatja a hangulatot, ez pedig kihat valamennyi életterületre, így például munkahelyi teljesítménycsökkenést is okozhat. Néha álljanak meg, nézzék meg a társukat és abba a megváltozott testben is keressék meg a csillogó szempárt, vagy azokat a puhán simogató kezeket, amiket megszerettek. Nem rossz néha rácsodálkozni arra a társra, aki mellettünk van.

A vágy csökkenését egészségi állapotunk is befolyásolja. Sajnos sok olyan civilizációs betegség van (például az elhízás), ami közvetett módon vágycsökkenéshez is vezethet. Számos betegségek egyik kísérő tünete is lehet a vágy alábbhagyása, vagy eltűnése; és vannak olyan gyógyszerek is, amik csökkentik a libidót, így ha ezt tapasztalja és rendszeresen szed gyógyszert, akkor erre érdemes a kezelőorvosánál is rákérdezni.

Itt is érdemes szem előtt tartani a megelőzést, a prevenciót. Az intimitás és a minőségi szex nem csak lelkileg, de testileg is jótékony hatású. Serkenti a vérkeringést, csökkenti a stresszt, ezáltal javítja az immunrendszer működését, és ellenállóbbá tesz a fertőzések ellen. Ha a szexualitás és a gyengédség helyett frusztráció uralkodik a kapcsolatban, akkor ott könnyebben felüthetik a fejüket egyes betegségek is; így érdemes a vágyat fenntartani egészségvédő hatása miatt is!

A vágyat sok minden korlátozhatja, visszafoghatja, kiolthatja, ám odafigyeléssel, néhány könnyen kivitelezhető praktikával, a társunk és saját magunk igényeinek szem előtt tartásával a vágy fenntarthatő!