Csökkenő harci erő – Férfi klimax?

A köztudatban még mindig az a vélemény a domináns, hogy a klimax csak a nőket érinti.

A köztudatban még mindig az a vélemény a domináns, hogy a klimax csak a nőket érinti. Azt viszont ugye senki nem gondolja, hogy az erőtől duzzadó srác hirtelen válik aggastyánná? A tudomány 1939 óta ismeri a férfi klimax fogalmát. Ha még nem hallott a jelenségről, itt az ideje, hogy megismerje – könnyebb elfogadni a testünkben zajló változásokat, ha felkészülünk rájuk, és tudjuk, hogy mindez másokkal is megtörténik, és ami a legfontosabb, befolyásolni is lehet!

Mi is az a férfi klimax?

Az elnevezés a középkorú férfiak fizikai, szellemi és szexuális teljesítménytörését jelenti – magába foglalva a hormonváltozásokat, azaz a szérum tesztoszteron szintjének csökkenését, illetve a korai arterioszklerózist (érelmeszesedést) is. A férfi klimax szinonimájaként használják a midlife crisis, életközépi válság illetve agening male, (azaz öregedő férfi) kifejezéseket is.

Csökkenő harci erő

A férfi klimax együtt jár bizonyos hormonális folyamatokkal. A szabad tesztoszteron szint csökkenése után 50-55 éves kor körül a szérum tesztoszteron is csökkenni kezd – évente mintegy 1 %-al. A tesztoszteron uralja a férfiak egész életét, szerepe van a hangmélység, a szőrnövekedés és az izomerő kialakulásában is. Szükséges a spermiumok kifejlődéséhez, a nemi vágy kialakulásához. Általa alakulnak ki a férfias viselkedési normák.

Az igaz, hogy a nők sokkal látványosabban élik meg a hormonális változással együtt járó folyamatot. A férfiak tünetei nem olyan egyértelműek, mint például a menstruáció elmaradása, de náluk is jelentkezhet fáradtság és alvászavarok, ám számukra nem ez a fő probléma. A férfiaknál a szexualitásban történik változás, amelynek leggyakoribb tünete az erektilis diszfunkció (azaz a merevedési zavar), ami ha rendszeressé válik, súlyos önbizalomhiányhoz vezethet, és nagymértékben rontja az életminőséget.

A férfi klimax tüneteinek súlyossága

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is személyenként változó, hogy kinél mennyire erősek a férfi klimax tünetei, illetve jelentkeznek-e merevedéi zavarok, és ha igen, mikor. A merevedési zavar oka lehet a korai érelmeszesedés miatti keringési károsodás. A szexuális zavarok kialakulását meglévő alapbetegségek is okozhatják. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a vasculáris és neurogén eltérések, az idült szívbetegségek, a zsíranyagcsere zavarok és a depresszió. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet merevedési zavar. Sajnos az életkor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a probléma kialakulására!

Ez így elég rosszul hangzik, ugye? Szerencsére megfelelő életmóddal csökkenthető a tünetek kialakulásának esélye, és azok súlyossága. Ha nem iszik sok alkoholt, nem dohányzik, igyekszik testsúlyát kordában tartani, és amennyire lehet, csökkenteni a káros stresszt életben, akkor máris sokat tett magáért! A már kialakult merevedési zavar ellen is sokat tehet, erről pedig a következő blog bejegyzésemben olvashat.