5 megoldás merevedési zavar esetén

Az ágybéli kudarcok jóval gyakoribbak, mint gondolnánk.

Az ágybéli kudarcok jóval gyakoribbak, mint gondolnánk. Sokan súlyos szégyenként élik meg a merevedési zavart, és már az hatalmas lépés, ha sikerül eljutni a probléma beismeréséig. Innen pedig adja már magát a következő lépés: megtalálni az impotenciától az erekcióig visszavezető utat. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb módszereket, előnyeikkel és hátrányukkal együtt.

 1. Gyógyszerek

  Potenciazavar esetén sok pasinak, ami először eszébe jut, az az, hogy be kellene szerezni a jól ismert kék pirulát. Sok esetben valóban megoldást jelenthetnek a gyógyszerek. Nagyon fontos viszont, hogy első lépésben vizsgáltassák ki magunkat, és csakis az orvos által felírt, patikában kiváltott tablettákat vegyék be! Egyrészt a bizonytalan eredetű gyógyszerek nem csak hatástalanok, de kifejezetten veszélyesek is lehetnek, másrészt pedig az orvos tudja eldönteni, hogy jelenlegi állapotuk megengedi-e, hogy biztonsággal szedhessék a gyógyszereket, és hogy melyik tabletta, milyen adagolásban megfelelő. A gyógyszerek előnye, hogy gyors megoldást hozhatnak, hátrányuk az esetleges mellékhatás, és az, hogy elkendőzi a háttérben meghúzódó esetleges lelki okokat.

 2. Étrendkiegészítők

  A libidó zavarainak enyhébb formáiban a potencianövelő hatású étrend-kiegészítők is segíthetnek. Előnyük, hogy többségében természetes anyagokat tartalmaznak, és kevesebb mellékhatást okozhatnak. Ugyanakkor egyéni allergiák itt is előfordulhatnak, és a nem megbízható forrásból származó készítmények károsak lehetnek az egészségre! Ha biztosra akarnak menni, akkor a libidót növelő étrend-kiegészítőket is a gyógyszertárban vásárolják meg, vagy ha mindenképp webáruházból szeretnénk rendelni, figyeljenek oda, hogy csakis az OÉTI által nyilvántartásba vett termékeket vegyenek!

 3. Péniszpumpa

  A vákuumhatás elve alapján működő eszköz segítségével kézi, vagy elektromos pumpálással vákuum keletkezik, ami előidézi az erekciót. Ha az erekció megtartása is nehézséget okoz, akkor péniszgyűrű használatával tolható ki az aktus ideje. A pénisz pumpa előnye, hogy olyanoknak is segíthet, akik valamilyen egészségügyi panasz miatt nem szedhetnek gyógyszert. Ugyanakkor hátránya, hogy ha túl hosszú ideig használják, vagy túl erős a vákuumhatás, az fájdalmat, vagy szövetkárosodást is okozhat! Valamint vannak férfiak, akik nem tudják megszokni az elsőre furcsa eszköz használatát.

 4. Műtétek

  A műtét általában akkor jön szóba, ha más módszer nem használ. Műtét során a péniszbe implantátumot ültetnek, ami lehet félig merev, hajlítható, vagy felpumpálható is. Előnye, hogy véglegesen megoldja az erekció-gondokat, és sokan nagyon jó műtéti eredményről számolnak be. A módszer hátránya, hogy meglehetősen sokba kerül, és fájdalmas lehet utána a felépülés. továbbá, mint minden műtéti beavatkozásnál, itt is kialakulhatnak szövődmények.

 5. Szexterápia

  A szexterápiás programmal az impotencia hátterében rejlő lelki problémákat orvosolhatjuk. A terápia eleme a kudarcok sikerekkel történő felülírása, a siker újbóli megélése, a testbeszéd megtanulása, a partnerre fordított maximális figyelem megteremtése és a felmerülő problémák rövidre zárása. Emellett, ha szükséges, a szexuális kultúrát is fejlesztjük. A terápiában részt vevő férfiak megtanulják, hogy nem szükséges, hogy a kor előrehaladtával lemondjanak a szexuális életről, vagy elfogadják annak romlását. A terápia előnye, hogy az élet többi területére kiható, pozitív változásokat eredményez, és ha a merevedési zavar hátterében nem álltak fizikai okok, akkor a terápia után szükségtelenné válhat a gyógyszerszedés. Hátránya lehet, hogy több időt és energia befektetését igényli, mint egyszerűen bekapni néhány tablettát; illetve nem mindenki nyitott arra, hogy szembenézzen a problémákkal.