A teljesítmény hálójában – Életközepi krízis férfiaknál

Mi mindent vár el a társadalom manapság a 30 és 50 év közötti férfiaktól? Legyenek erősek a munka világában (miközben sokszor kardként lebeg a fejük felett az elbocsátás), legyenek önmegvalósítók, védelmezők, családfenntartók, ugyanakkor kedvesek, gyengédek, együttérzők, és mindig figyelmesek.

Mi mindent vár el a társadalom manapság a 30 és 50 év közötti férfiaktól? Legyenek erősek a munka világában (miközben sokszor kardként lebeg a fejük felett az elbocsátás), legyenek önmegvalósítók, védelmezők, családfenntartók, ugyanakkor kedvesek, gyengédek, együttérzők, és mindig figyelmesek. Hatalmas a teher, miközben az évek előrehaladtával a test is egyre gyakrabban jelez, hogy ezt a tempót már nem lehet sokáig bírni. Gondolatok az életközépi válságról. Az életközépi krízis fogalma is a mai kor szüleménye, azonban ebben az esetben ez inkább jó hír, mint rossz! Évszázadokkal ezelőtt nehezen lett volna megfigyelhető a jelenség, mikor a középkori Európában mindössze 30 év volt az átlagéletkor, és még a 20. század elején is csak 40 év! Örömteli tehát, hogy ehhez képest napjainkra több mint harminc évvel magasabb a férfiak várható életkora.

A hosszabb élettel viszont együtt jár, hogy több változáshoz kell alkalmazkodni: ha valami működött 30 évesen, az nem biztos, hogy fog 40, vagy 50 évesen is. Az életközépi válság komplex állapot, vagy folyamat, melynek részét képezik a biológiai változások, a test öregedése, a szexualitás terén tapasztalt problémák, de ugyanígy a lelki nehézségek is. Lehet, hogy nem jelent már örömet az a munka, ami korábban még igen, és a kapcsolatokban is csak halmozódnak a meg nem oldott problémák.

Mi a teendő, ha észleli magán az életközépi válság jeleit? Mivel mindenki más, és mindenkit más módon érint ez az életszakasz- probléma, ezért mindenkire ráhúzható egyen-megoldások sem léteznek. Fontos, hogy, a krízishelyzet nem tragédia, és még előnyre is szert tehet általa. A válság rámutat azokra a pontokra, amelyek figyelmet érdemelnek, így, ha nyitottak vagyunk, elősegítheti a változást, a személyiségfejlődést, és új életcélok, tervek születhetnek. Az eredmény pedig egy teljesebb élet lehet. Ám, ha súlyos krízist él meg, érdemes segítséget kérnie! A test szintjén jelentkező problémákkal (férfiaknál a tipikus stressz tünetek mellett gyakran jelentkeznek potenciazavarok is), először forduljon orvoshoz. A szervi okok kizárása után (vagy kezelésükkel párhuzamosan) érdemes lelki síkon (is) foglalkozni a problémákkal. A szexuális élet területén jelentkező problémák megoldásában sokat segíthet egy szexuálterapeuta, általános lelki gondok felmerülésekor pedig pszichoterápiára lehet szükség.

Kívánom, hogy az élet közepi válságból Ön is megtanuljon kibontakoztatni egy teljesebb, testhez álló életet, ami magában foglalja az elégedett és örömteli szexuális életet is!