Miért csökken a párkapcsolatban élők libidója?

Mi is az a libidó? Amikor a szó jelentését keressük, akkor azt találjuk, hogy nemi vágy, kéjvágy, kívánság, pszichikus energia, amelynek hatását megtapasztalhatjuk ösztöneinkben, indulatainkban, vágyainkban, munkateljesítményünkben, valamint álmainkban.

Mi is az a libidó? Amikor a szó jelentését keressük, akkor azt találjuk, hogy nemi vágy, kéjvágy, kívánság, pszichikus energia, amelynek hatását megtapasztalhatjuk ösztöneinkben, indulatainkban, vágyainkban, munkateljesítményünkben, valamint álmainkban. Működését láthatjuk az ember kisugárzásában és lelkesültségében, negatív hatásait pedig a depresszióban, a rossz hangulatban figyelhetjük meg. Jung szerint ez a pszichikus energia célra irányul, az élet energiaáramát különféle célok felé tereli.

Ennek a gondolatnak a mentén a libidó nem csak szexualitásunkat, hanem egész életünket irányítja, meghatározza. Így aztán igen messze mutat az ágytól. Bár lehet, hogy a libidó nemi vágyat, vonzalmat jelöl, de ennek hatása szexuális vonzódásinkon túl, hatással van életünk minden területéra. Amennyiben a libidó jól működik, akkor az életünket teljesnek éljük meg, de amint a libidó egyensúlya megbomlik, akkor az kihat a párkapcsolatunkra, családi életünkre, hangulatunkra, egészségünkre, munkánkra, teljesítményünkre, de még társas kapcsolatainkra is, tehát az életünk minden területére.

A libidó csökkenése nem ok nélkül indul el

A szexuális érdeklődés lanyhulása mögött sokszor húzódik meg párkapcsolati probléma. Ilyenkor általában a libidó csökkenése, illetve teljes eltűnése partner specifikus, tehát csak a partnerünk nem tud vágyat ébreszteni bennünk. Pont az az ember nem tud izgalomba hozni, aki a társunk, a párunk, a választottunk, akivel fel kellene oldódni a harmonikus szexuális együttlétekben.

Vajon mi állhat ennek a hátterében?

A bejáratott, jól működő kapcsolatokban a szexuális együttlétek ritkulása, a libidó csökkenése szinte észrevétlenül kezdődik. A napi rutin, az otthoni teendők kiszorítják az erotikát. Amennyiben ezt nem érzékelik időben a párok, akkor a libidó csökkenése fokozódhat és a szexuális feszültséget felváltja a napi teendők elvégzése; a szexuális tűzzel teli kapcsolatot a háztartási, gyermeknevelési logisztika kérdései.

Vannak, akiknek életét végigkísérik a játszmák, melyek keserűséget, dühöt, dacot hozhatnak, számos téren, így a szexualitásban is. Eric Berne a tranzakcióanalízis megalapítója olyan gondolatok mentén dolgozott, mint a nyílt kommunikáció, a játszmák, manipulációk mellőzése, az őszinteség, melyek segíthetik az embereket, hogy felszabadítsák erőforrásaikat és felfedezhessék kapcsolataikban az intimitás örömét. Berne szerint az intimitás gyógyír lehetne az elhidegült párok libidóhiányára is; ám ezt egyáltalán nem könnyű megteremteni, amikor a pár elmérgesedett kapcsolata tele van rejtett indítékkal és egyszerűbb a játszmák mögé bújni.

  • Milyen napod volt ma?
  • Miért kérdezed? Tényleg érdekel?
  • Most mi bajod van, csak érdeklődtem.
  • Miért kell neked mindig olyan bunkónak lenni?
  • Szóval, akkor ma sem lesz szex?
  • Már megint erről van szó? Aludj a vendégszobában!

Mennyivel egyszerűbb napról-napra és hétről hétre ugyanazt a játszmát lejátszani, ahelyett, hogy szembenéznének a problémáikkal és talán visszatalálnának egymáshoz.

Ilyen esetben a kielégítő szexuális élet visszatértéhez a biztonság megteremtésére lenne szükség, és hogy a pár leszámoljon a játszmáival és a torz sorskönyvi megoldásaival. A szexuálterapeuta segíthet, hogy a hozzá forduló párok felnőtt énállapotban felismerjék sorskönyvi programjukat, hogy azt átírva gyermeki énállapotban, felszabadultan adják át magukat a szerelemnek, az intimitás legmélyebb formájának, a szexuális együttlétnek.