Hová lett a harmincas nők libidója?

A párkapcsolatban élő 30-as magyar nők közel 40%-a küzd kisebb-nagyobb libidóhiánnyal, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből, melyben zömében házasságban élő nők vallottak szexuális életükről.

A párkapcsolatban élő 30-as magyar nők közel 40%-a küzd kisebb-nagyobb libidóhiánnyal, derült ki egy nemrégiben végzett felmérésből, melyben zömében házasságban élő nők vallottak szexuális életükről.

A libidó csökkenését a nők sajnos az esetek legnagyobb részében egy természetes folyamatnak, úgymond az élet velejárójának élik meg; éppen ezért sokan nem is kívánnak változtatni a kialakult helyzeten, pedig nagyon sok kapcsolat megmenthető lenne. Az évek alatt lassan csökken a párok szexuális együttléteinek száma. A csökkenés aránya már a 2. év után is kimutatható, de látványosan az 5. évtől és drasztikusnak a 10. évtől látszik a változás. A kezdeti napi együttlétek heti néhányra, majd heti egyre és végül sok párnál havi egyre csökkennek.

A megkérdezett nők 47,7% ezt kisebb fokú libidócsökkenésként és csak 23,3% éli meg jelentős mérséklődésnek. Az elhallgatás és tagadás miatt a nők jelentős része úgy érzik, hogy szexuális életük olyan, mint az átlag és a barátnőkkel (nem szakemberekkel) folytatott beszélgetések (melyben elmondják, hogy náluk is hasonló a helyzet) ezt meg is erősítik bennük. Így aztán nem meglepő, hogy ilyen szerelmi élet mellett is a válaszadók több mint a fele (51,4%) kiválónak, jónak érzi a szexuális életét és csak 12,2% érzi úgy, hogy kimondottan rossz a kapcsolata partnerével.

Vajon betudható pusztán a fáradtságnak, vagy a gyermekek miatti idő és alkalom hiányának, hogy a megkérdezettek 12, 1%-nál több hét telik el a szexuális együttlétek között; és 27,1%-nak csak havonta, több havonta; évente, vagy több évente van szexuális aktusa partnerével? A libidó csökkenése nem ok nélkül indul el. A háttérben mindig található betegség, párkapcsolati vagy önértékelési probléma, de akár gazdasági nehézség is visszavetheti a vágyat. Mindez természetesen lecsapódhat úgy, hogy valaki fáradt mindenhez, így a szexuális együttlétekhez is, de ezt jó, ha fel tudjuk ismerni és szakértő segítséget tudunk keresni.

A libidó működése nem pusztán a nemi vágyra, hanem az életünk egész működésére kihat. A párkapcsolatunkra, családi életünkre, hangulatunkra, egészségünkre, munkánkra, teljesítményünkre, társas kapcsolatainkra. A férfiak megmosolyogtatóan vagy éppen gúnyosan meg szokták jegyezni a mindig feszült, állandóan vibráló és boldogtalan nőkről, hogy csak egy jó szex kellene nekik. ( Természetesen nem pont ilyen megfogalmazásban.)

Egyetlen dologban tévednek. Nem csak 1 ilyen alkalomra lenne szüksége a nőnek, hanem arra, hogy a szexuális élete folyamatosan örömet és kielégülést adjon. A jól működő libidó kiegyensúlyozottságot, míg a hiánya szorongást és depressziót is hozhat. És hogy mindezen mennyire kívánnak változtatni a 30-as nők? 57% mondta azt, hogy nem próbál változtatni szexuális aktusainak számán és 5,6% adta azt a választ, hogy tett próbát a változásra, de annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a szexuális aktivitásuk.

Dr. Kiss Ernőnek a nők leggyakoribb szexuális problémáiról íródott tanulmányában olvasható, hogy akkor problémamentes a szexuális működés, amikor a partnerek elégedettek az együttlétek gyakoriságával, módjával, és általában mindketten eljutnak a kielégülésig. Vajon mennyire lehet a mai magyar 30-as párok szexuális élete problémamentes ekkora mértékű libidóhiánnyal? A kérdés a fentiek ismeretében szinte költői.