Santa Montefiore: A francia kertész (könyv)

Vajon szerethet-e egyszerre két férfit egy nő, különösen akkor, ha két kicsi gyermek édesanyja és az egyik férfi jóval fiatalabb nála? Lehet-e engedni a szenvedély hívogató szavának? A francia kertész ezen gondolatokat feszegeti.

Vajon szerethet-e egyszerre két férfit egy nő, különösen akkor, ha két kicsi gyermek édesanyja és az egyik férfi jóval fiatalabb nála? Lehet-e engedni a szenvedély hívogató szavának? A francia kertész ezen gondolatokat feszegeti.

Ajándékba kaptam a három kisregényt tartalmazó kötetet, melyben Montefiore írása is helyet kapott. Sokáig pihent a polcomon, mire nyári könnyű olvasmány gyanánt elővettem. A történet két szálon fut egyszerre, melyeket a Hartington-ház köt össze. A ház jelenlegi úrnője Miranda, egy elfoglalt férjjel és két gyermekkel, aki nem tud mit kezdeni a szétszakadó családjával és a nagyvárosi élet után a vidéki idilli otthonnal. Ráadásul állandóan „ott lebeg” az előző, mindenki által szeretett tulajdonosa a háznak és az általa csodássá varázsolt kert emléke. A két – időben 25 év különbséggel bemutatott – cselekményszálat Jean-Paul, a kertész feltűnése indítja be, aki felajánlja Mirandának, hogy a Hartington-ház kertjét olyanná varázsolja, mint amilyen az előző tulajdonos idejében volt. Miranda Jean-Pault a kerti lakban szeretné elhelyezni, melyet akkor néz meg először.

A konyhában két személyre meg van terítve az asztal és minden olyan, mintha valakit éppen várnának, mintha nem lenne lakatlan a házikó. Kicsit olyan sejtelmes az egész környezet, és annak hangulata, mint a Manderley-ház asszonyában. Miranda rálel a ház előző asszonyának, Ava-nak a naplójára, melyből megismeri a nő idilli családi életét, szerető férjét, aki gyöngéd odafigyeléssel és nagy szeretettel veszi körül. Két nő, két család, de mindkettőben egy szerelmi háromszöggel kell megküzdeniük a nőknek.

Miközben Mirandát a férje csalja meg a nyüzsgő nagyvárosban, addig a Ava egy nálánál jóval fiatalabb férfival kertjének építése, szépítése közben kerül szenvedélyes viszonyba. Vajon mit választanak? Együtt marad-e a család? Milyen nagy tud lenni egy nyári románcnak induló, addig ismeretlen vágyakat felkorbácsoló szerelem? Mire a kert elkészül a döntéseknek is meg kell születniük.

Jó olvasni az olyan könyveket, ahol két történet fut egyszerre, mert mindig jobban szeretem az egyiket, mindig jobban megszólít valamelyik történet. Jelen esetben Ava kétségeinek végkimenetelét; a korban, társadalmilag, életszemléletben oly távol álló álló férfi és nő vonzalmának alakulását, majd beteljesedését és a szexuális vággyal fűtött kapcsolat fordulatait szerettem jobban. Vártam, hogy miképpen kapcsolódnak össze a 25 évvel korábbi és a jelen kor eseményei és hogy egy nő miképpen tud szeretni, vonzalmat érezni egyszerre két férfi iránt.

A francia kertész egy könnyed olvasmány, mely maradásra biztatja az olvasót, hogy ne hagyja félbe a fejezeteket, a történeteket. Sok gondolatot vet fel a házasságról, szerelemről, vonzalomról, két nő életén keresztül. A női olvasóknak biztosan nem okoz csalódást a könyv, sőt, inkább szép perceket.