Női-férfi barátság extrák nélkül?

Vajon létezhet barátság ellenkező nemű heteroszexuális felek között? Valljuk be, ez egy örök dilemma.

Vajon létezhet barátság ellenkező nemű heteroszexuális felek között? Valljuk be, ez egy örök dilemma. Van, aki esküszik rá, hogy igen, miért is ne lehetne, míg mások azt mondják, hogy egy bizonyos ponton túl, ha mély lesz a barátság, akkor elkezdenek másképpen egymásra nézni és vonzalom alakulhat ki.

Mielőtt nagy izgalom keletkezne, hogy vajon mi lehet a mi válaszunk a címben feltett kérdésre, először is azt kell tisztáznunk, hogy mi számít barátságnak. Barát lehet az is, aki egy nagyobb társaságunk része, olykor találkozunk közös programok kapcsán és akkor beszélgetünk. Lehet azonban ennél sokkal szorosabb is a baráti kapcsolat, amikor szinte napi szinten beszélgetünk, találkozunk, az életünk szinte minden mozzanatát megosztjuk a másikkal. Ilyenkor állhat fenn, hogy olyan közel kerül egymáshoz a két fél, hogy néha túllépnek határokat, jelen esetben az intimitás is bekerül a „kapcsolatukba”. Az ölelés és a belsőséges viszony után már nem nagy a távolság, hogy ez ne csak egy egyszerű barátság legyen, hanem bekerüljön az a bizonyos extra. Sajnos ezt sugallja nagyon sok film is, hogy ez így teljesen helyén is való, miért is ne bújhatna ágyba olykor két jó barát, főleg akkor, ha mindketten szinglik. Manapság egyre divatosabb az érzelem nélküli szex, mely csupán a testi „szükségletek” szintjén kezeli a szexualitást. Ám a legtöbb esetben valami hiba csúszik a gépezetben és valamelyik félben érzelmek kezdenek el kialakulni, megbontva ezzel a barátság extrákkal állapotot.

Ebből a helyzetből lehet akár egy kapcsolat is, sok pár számol be arról, hogy egy barátsággal indult a kapcsolatuk, ám ez nem igaz minden esetben, nem mindegyik extra barátságból lesz párkapcsolat és akkor ott sérülések, veszteségek keletkezhetnek. A helyzet tovább bonyolódik azonban, ha a barátok nem egyedülállók, hanem kapcsolatban élnek és az extra, bizony viszonyt eredményez. Nem a párkapcsolatukban kezdik el megélni az intimitást, az összekapcsolódást, hanem abban a bizonyos barátságban, ezzel egyre jobban szétszakítva a párkapcsolatot.

Gyakori az is, hogy a barátok egyikében merül csak fel, hogy jó lenne szorosabbra fűzni a kapcsolatot, vonzalom alakul ki, érzelmek kezdenek el fellángolni. Az is megesik, hogy hol az egyik, hol a másik barát érez vágyat az intim közeledésre. Ezek a barátságok előbb vagy utóbb szétszakadnak, vagy beérik az a bizonyos extra feltét.

Szóval lehet-e extrák nélküli női-férfi barátság? Igen is és nem is. A hangsúly a barátság mélységén van és a határokon.