Nem akarok nőnapra virágot!

Március 8.

Március 8. sok nőnek ugyanolyan nap, mint a többi. Az, hogy ezen a napon van a nemzetközi nőnap nem tesz hozzá semmit különöset a napjukhoz, hacsak annyit nem, hogy végignézik, amint a férfiak nem kevés archúzogatás kíséretében valamilyen virággal „ajándékozzák” meg őket. (Persze biztosan akadnak olyanok is, akinél ez nem így megy.) Ám lehetne ez másképpen is. Adva van egy nap, melynek története a női egyenjogúságért vívott küzdelmekig nyúlik vissza és mely az erős, tenni, változtatni akaró és tudó nőket szeretné ünnepelni. Ezt valószínűleg ma már kevesen ünneplik ezen a napon, ám ezen túl sok mindenre lehetőséget adhat/adhatna március 8.

Valóban lehetne ez a nők napja, amikor is odafigyelünk a szebbik nemre. Lehet, hogy például aznap nem az anyák, hanem az apák főzik a vacsorát, vagy a nőt egy kitakarított lakás várja haza munka után? Lehetne, hogy a reggeli kávét nem a nő készíti el, hogy a gyerekeket nem anya indítja el az óvodába, iskolába? Lehetne, hogy ezen a napon észreveszik, ha a nőn új a ruha, a frizura, ha valami bánatot, vagy örömet okozott neki? Lehetne, hogy észlelik, ha a társul, az a bizonyos nő kivasalta az összes ingüket, befizette a csekkeket, bevásárolt, ételt tett az asztalra és meghallgatta a beszámolójukat (például az idén bevezetett új csavarformákról)?

Szeretnem, ha megállnának egyetlen pillanatra és megnéznek azt a nőt. Elmerülnének a szeme színébe és az arca vonalaiba és megölelnék őt. Ha elmondanák neki, hogy mit jelent, hogy mellettük van, hogy figyel rájuk, hogy a társuk. Ha elmondanák mit szeretnek benne, miért Ő a társuk. Nem, nem virágot akarunk! Bár annak is örülnénk, de leginkább akkor, ha csak magunkért és nem a nőnapért kapnánk. Csak azért, mert szerda van és az eszébe jutottam és nem egy nemzetközi nap miatt, amikor illenék valamit adni a nőknek. Ám ennél is jobban vággyuk, hogy észre vegynek, hogy érezzük figyelnek ránk, hogy szeretnek, hogy vonzónak találnak. Nőnapra így nem akarok virágot, hanem egy ölelést, kedves szavakat és az érzést, hogy jó, ha melletted vagyok! A virágot kérlek, majd jövő héten hozd.