Idén karácsonykor nem őrjítelek meg!

Az ünnepek sokszor nem csak a boldog pillanatokat jelentik egy családnak, hanem a stresszt, az idegeskedést és a veszekedéseket.

Az ünnepek sokszor nem csak a boldog pillanatokat jelentik egy családnak, hanem a stresszt, az idegeskedést és a veszekedéseket. Elkészül-e minden, áll-e már a karácsonyfa, az ünnepi menü jól sikerül-e; és mindezt fokozza, hogy együtt a család, így nagyobb a lehetősége egy konfliktusnak. Hogyan lehet mindezt túlélni, mit kellene tenni, hogy ne menjünk egymás idegeire?

A karácsonyi készülődés és az ünnep megélése sokaknak az egyik legstresszesebb időszaka az évnek. Mindenki lázasan készülődik, majd jönnek a rokonok; sokaknál csak egy rohanás az egész ünnep, pedig másról kellene szólnia. Kicsit lazítani kellene a túl nagy elvárásokon, melyeket magunk és családtagjaink elé támasztunk.

Nem baj, ha a lakás nem patyolat tiszta, ha nem készítünk 5 fogásos menüsort, ha nem sütünk egy cukrászdára valónyi süteményt, ha nem vágjuk magunkat talpig puccba a rokonság fogadására. Üljön le egy pillanatra és fújja ki magát.

Próbáljon meg elengedni minden feszültséget és arra gondolni, hogy nem fog veszekedni semmiért sem. A kiborult bor, a ferde díszek, semmi sem ér annyit, hogy szeretteinkkel civakodjunk. Ölelje meg partnerét és gyermekeit és a zsörtölődés helyett mosolyogjon rájuk és mondjon köszönetet.

Köszönje meg mindazt, amit kapott párjától, gyermekeitől, szüleitől, rokonaitól és legyen hálás, hogy van valaki Ön mellett. Meglátja, ha Ön nem bántja partnerét felesleges kirohanásokkal, vitákkal, akkor Ő is megnyugszik és ahelyett, hogy meg akarnák fojtani egymást, inkább ölelkeznének.

A gyerekekkel se perlekedjen. Nem baj, ha nem vágat hajat a fia, vagy fekete körömlakk van a lányán. Próbálja elfogadni olyannak őket és a helyzetet, amilyen. Nem kell most emelni a legnagyobb korlátokat, inkább adjon kis teret mindennek és mindenkinek. Az ünnepek alatt intenzívebb a családi együttlét, hiszen ilyenkor nincs munka, óvoda, iskola.

Sokaknál ezek az együtt töltött napok veszekedéseket hoznak, mert nehéz az összecsiszolódás, szokatlan, hogy mindenki otthon van, pedig ennek az időszaknak inkább arról kellene szólni, hogy kicsit közelebb kerüljenek egymáshoz, megbeszéljenek olyan kérdéseket, melyekre a rohanós hétköznapokon talán nincs lehetőségük.

Fogja be a családot némi játékba és minden kényszer nélkül készítsenek mindent együtt. Lehet, hogy tovább fog tartani a főzés, de mennyivel jobb, ha mindenki a konyhában sürgölődik, kóstolgat. Készítsenek forró csokoládét, vegyenek elő egy társasjátékot, nézzenek meg egy jó filmet, elevenítsenek fel családi anekdotákat és nevessenek jókat egymás csetlésén – botlásán, de talán még egy közös séta is belefér a programba.

Amikor a gyerekek már aludni menetek, akkor bontsanak fel egy üveg bort, tegyenek be egy kis zenét, táncoljanak néhány lépést, merüljenek el egy kicsit egymásba és beszélgessenek a régi közös időkről, a jövő évi tervekről. Gondoljanak úgy ezekre a napokra, mint a lazulás, a feltöltődés időszakára és ebben segítsék partnerüket, gyerekeiket is. Amennyiben nem csak szűk körben ünnepelnek, hanem a családtagok lógnak még a csillárról is, akkor is próbálja meg a lehetőséget látni a közösen eltöltött órákban, napokban.

Ne csak az evésről és a családi pletykák megvitatásáról szóljon az ünnep, hanem beszéljenek a családi ősökről, a régi szép emlékekről. Ahelyett, hogy azt kérdeznék meg például a mamától (majd a többiektől is), hogy van, kérdezzék meg, hogy mi volt a legjobb, legszebb az elmúlt évben, hónapban, hétben. Tudják meg, mi tenné most boldoggá és mondják el neki, hogy mit szeretnek benne a legjobban.

Lehet, hogy így szokatlan lesz a családi ebéd, de olyan beszélgetés indulhat el, mely mindenkit boldoggá tehet és érezhetik, hogy figyelnek rájuk, szeretik Őket és higgye el, emlékezetes lesz a karácsony.

Az ünnepi időszak jó alkalom arra, hogy megismerjük kicsit jobban családtagjaikat és önmagunkat is, hogy megszabaduljunk régi sérelmeinktől és éreztessük szeretteinkkel, hogy fontosak nekünk. Így hát nincs más hátra, mint megtenni az első lépést, hogy ne őrjítsük meg egymást idén karácsonykor.

Mindenkinek Boldog, Békés Karácsony Kívánunk!