A boldog és hosszú párkapcsolat alapja a sok szex?

Egy kapcsolat elején általában sok intim pillanatban van része a párnak.

Egy kapcsolat elején általában sok intim pillanatban van része a párnak. Igyekeznek minden pillanatot megragadni, hogy együtt lehessenek, hogy összefonódhassanak. De vajon meddig marad mindez így és kell a sok együttlét a hosszútávú boldog kapcsolathoz?

Könnyen azt gondolnánk, hogy azokban a párkapcsolatokban a legboldogabbak a felek, amelyekben nagyon aktív a szexuális életet. Ám egy kanadai kutatás most rávilágított, hogy ez nem feltétlen van így. A felmérést végzők azt állapították meg, hogy azok a párok, akik hetente egyszer esnek egymásnak a hálószobában, ugyanannyira boldogok, mint azok, akik ennél többször adják át magukat a szerelmi légyott gyönyöreinek. Tehát a nagyon gyakori szex sem eredményez nagyobb boldogságot a párkapcsolatban. A kulcs inkább a heti rendszerességben van. A vizsgálat arra is rámutatott ugyanis, hogy azok a párok, akik ritkábban, mint heti egyszer szeretkeznek, már kevésbé boldogok, és elégedettek.

Az együttlét boldogságot adó faktora nem csak a gyakoriságban, hanem a minőségben is rejlik. Abban, hogy mindkét fél számára kielégítő legyen, és itt most nem feltétlen az orgazmusra gondolok. A szeretkezések akkor is hozhatnak kielégülést és boldogságot, ha abban nem minden esetben van testi orgazmus. Az intimitás, a szeretve levés, az egymásra figyelés olyan lelki feltöltődést, lelki orgazmust adhat, melynek legalább olyan jelentősége van, mint a testi kielégülésnek.

Szintén fontos szem előtt tartani, hogy minden felmérés csak egy átlagot mutat, így könnyen előfordulhat az is, hogy egy pár csak kéthetente szeretkezik, viszont egyikük sem igényli a gyakori szexet a teljes boldogság megéléséhez. Az a fontos, hogy mindkét fél elégedett legyen az együttlétek mennyiségével és minőségével.

A kapcsolatok előrehaladtával a szexualitás izzás némileg alább marad, ahogyan a rózsaszín felhő oszlik, ahogyan a hormonok elcsendesednek, ám ez nem elhidegülést jelent, csupán egy új szakaszba kerül a kapcsolat, melyben lehet, hogy már nem kap a szex olyan nagy hangsúlyt, de attól még fontos, hogy a minősége és boldogságot adó hatása semmit se veszítsen erejéből.

Amennyiben korábban rendszeres volt a kapcsolatban a heti többszöri szex, viszont az utóbbi időben megritkultak az együttlétek és már nem hozzák azt a kielégülést testi és lelki szinten sem, mint korábban, akkor érdemes kicsit megállni és végig gondolni, hogy mi lehet a háttérben.