Variációk szexre (2007) kanadai film

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne egy este belesni az otthonokba, hogy láthasd, mi minden történik másokkal, ki kivel, hol és hogyan gyűri össze a lepedőt? Valami ilyesmit kísérel meg Martin Gero rendező a Variációk szexre című filmben, ahol is különböző párok intim pillanataiban leshetünk be.

Gondolkodtál már azon, hogy milyen lenne egy este belesni az otthonokba, hogy láthasd, mi minden történik másokkal, ki kivel, hol és hogyan gyűri össze a lepedőt? Valami ilyesmit kísérel meg Martin Gero rendező a Variációk szexre című filmben, ahol is különböző párok intim pillanataiban leshetünk be. Van itt barátság extrákkal, kihűlőben lévő házasság, édeshármas, első randi egy kollégával, egy szex az ex-szel, szóval szinte minden szexvariációból kaphatunk némi ízelítőt. Mivel sok a helyszín és sok szereplő, így a készítők tematizáltak, hogy biztosan tartani tudjuk a történet szálát, a cselekmény alakulását. Ráhangolódás, előjáték, aktus és orgazmus ezeken az állomáson vezetik végig a nézőt a filmkészítők, mely alatt láthatjuk, hogy nem is alakul ki mindig olyan könnyen az a bizonyos szex. A helyzetek különbözőek, de szinte mind nagyon is hétköznapinak mondható, így biztosan sokan tudnak azonosulni néhány szereplővel és helyzettel, így nem csak a filmen lehet olykor mosolyogni.

Sok-sok kérdés és kétely indul el, formálódik a szereplőkben. Vajon ez most csak szex? Mi lesz utána? Minden rendben van velem? Most mi a gond, miért nem megy? Én azt hittem, ezt szeretnéd… és még sorolhatnánk azokat a jellegzetes gondolatokat, mondatokat, melyek szinte kliséi egy-egy helyzetben a szexuális együttléteknek. Nem tudom igazán, hogy a készítő mulattatni szeretett volna mindezzel, vagy inkább elgondolkodtatni, bár a film műfaji meghatározása az előzőt sejteti és például a házasok szexjelenete erősebben erre viszi a filmet. A gondolatindítás azonban néhány jelenetben biztosan ott van, például az édeshármas bemutatásánál a nézelődő, a kibic, a harmadik érzelmi hullámzását nagyon jól visszaadja a film, hogy mi mindent él át, miközben a partnerét, a szeretett nőt egy másik férfival látja szexelni. A helyzetek különbözőek, viszont az sok helyszínen elhangzik, hogy nem kellene annyit beszélni a szexről, hanem inkább csinálni kellene, így talán könnyebb lenne és természetesebben jönne a ráhangolódás. Ezen a ponton sok igazság van a filmben, hiszen nem kellene azon gondolkodni, hogy vajon min gondolkodik a másik, hogy jó lesz-e az így, amit tenni szándékoznak, hanem át kellene, meg kellene élni azokat a bizonyos fázisokat és variációkat.

Mindenesetre a variációk szexre egy könnyű kis film lehet bármely estére, mely azonban nagyon sok gondolatot elindíthat. Segíthet, hogy tabuk nélkül, ne szex közben beszélgessünk partnerünkkel néhány – nem is olyan életidegen helyzetről – s talán sok minden kiderülhet, hogy ki hogyan is látja az együttléteket, miképpen is áll a szexhez.