Vámos Miklós: Utazások erotikában – Ki a franc az a Goethe?

Dr Mester János (Jánoska) életét, történetét és szexualitásának fejlődését követhetjük végig Vámos Miklós könyvében, az Utazások erotikában lapjain.

Dr Mester János (Jánoska) életét, történetét és szexualitásának fejlődését követhetjük végig Vámos Miklós könyvében, az Utazások erotikában lapjain. A középkorú kispolgár, túl az ötvenen, a harmadik házasságát szenvedi és az egyik volt feleségének dolgozik. Sosem volt igazán sikeres a nőknél, sosem volt igazán sikeres a munkájában, mindenben csak középszerű. Olyan „hős” Ő, aki elfelejt élni és megélni szinte mindent az életben. Néha ugyan vannak próbálkozásai kilépni a tehetetlenség körforgásából és olykor még jó, izgalmas dolgok is történnek vele, de ezek inkább csak pillanatfelvételek az életében. Egy Goethe kutató Ő, aki bármennyire is szeretne, nem tud és nem mer újat mondani a mesterről, akit a végsőkig irigyel és saját középszerűsége miatt gyűlöl is.

Vámos Miklós könyve tulajdonképen olyan, mint egy szexuálterápia anamnézise, a családi történettel, a pszichoszexuális fejlődéssel és a szexualitás megélésével. Jánoska, mintha csak egy fotelben ülve mesélné el életének eseményeit. Az író keveri az idősíkokat, hol a múlt eseményeit ismerhetjük meg, egészen Jánoska kisiskolás korától, a tábori élményektől indulva, hol pedig a jelen eseményeit meséli el. Jánoska élettörténete a benne, vele szerepet játszó nők köré rajzolódik ki, a mindig visszatérő Jolanda Trabanttal, a 3 feleséggel és a szeretőkkel karöltve, melyek olykor kiemelik a főszereplőt a kispolgári létélményből, de ez mindig csak átmeneti. Alexa, a 3. feleség – aki Jánoskánál 20 évvel fiatalabb – tartósabb emelkedést ígér, de „hősünk” a szép tangótáncos mellett csak egy nyitott házasságra számíthat. Mi marad hát neki? Egy lyuk-dolgozó a panelban és a küzdés. Hiába a színésznő szerető, vagy a fiával egykorú Klára, akit a gyerek lakásában lehet ágyba vinni, ezek szinte csak kis szerencsecsillagok Jánoska életében. Nők jönnek és nők mennek, miközben az első és igaz szerelem mindig vissza-visszatér, de sohasem lesz igazán Mester Jánosé, pedig mindig is az övé volt. Nem más Ő, mint Jolanda, akibe még a németországi gyerektáborba beleszeret és akit a sors minig visszapenderít mellé. Amikor módja, lehetősége adatik, hogy megforduljon a német honban, akkor biztosan összeakadnak. Vajon Jánoska tudja, tudta, hogy ő, ez a nagy szerelem?

Az Utazások erotikában nem olyan olvasmányos regény, mint Vámos más könyvei, de nagyon érdekes írás. Nincsenek dialógusok, szinte  csak elbeszélések; az események sem nagyon pörögnek, inkább csak úgy, ahogyan egy öregedő krízisben lévő férfi gondolatai utaznak. Olyan, mint egy valóságshow egy nagyon is hétköznapi szereplővel. Életszagú, ahogyan nem találja a helyét, útját Jánoska. Bár biztosan nem egy estés könyv, de érdemes kézbe venni és ismerkedni a férfi érzésekkel, gondolatokkal.