Szerelem és egyéb gondok (2012) finn film

Az élet a lehetőségekről, és a változásokról szól, de vajon mennyire tud mindezzel élni egy felelőtlen, hedonista apa gyermeke, aki azért, hogy túléljen korlátok és frusztrációk közé zárja magát? A Szerelem és egyéb gondok jóval több, mint egy szerelmi történet.

Az élet a lehetőségekről, és a változásokról szól, de vajon mennyire tud mindezzel élni egy felelőtlen, hedonista apa gyermeke, aki azért, hogy túléljen korlátok és frusztrációk közé zárja magát? A Szerelem és egyéb gondok jóval több, mint egy szerelmi történet. Szembenézés a múlttal és a meg nem tapasztalt gyermeki szabadság megélésének egy lehetősége.

 

A Szerelem és egyéb gondok egy kiöregedett zenész és az ő magára hagyott fiának története. A felelőtlen apa, az önmagát a végletekig leszabályozó gyermeke kapcsolatát ismerhetjük meg egy szerelemmel átszőtt történetben, amikor is a finn életbe belecsöppen Sara, az amerikai lány, aki country táncot oktat és apa és fia ugyanabba a lányba szeretnek bele. Vajon a fiú nagylelkűen átengedi a lányt a nőcsábász apának, vajon szívügyekben is hagyja, hogy csomagtartóba rakják, tűri, hogy száműzzék a kanapéra, miközben az apja az ágyéba fekszik? Továbbra is elbújik a függöny mögé és apja játékainak kelléke lesz? Vajon ki lehet-e törni egy statiszta életből és lehet-e valamit tanulni egy nárcisztikus apafigurától? A szerelem erősebb tud-e lenni, mint az eddig jól bevált menekülési útvonal? A film jól mutatja be, milyen egy elnyomó, csak a saját igényeire figyelő apa gyermekeként felnőni és idejekorán felnőtt szerepeket megélni. Milyen, mikor valakinek kilenc évesen (vagy még korábban) kell búcsút intenie a gyermekkornak. Láthatjuk, hogyan csetlik-botlik egy addig ismeretlen terepen az ifjú. Itt Sara jelképezi a lehetőséget, esélyt a változásra, egy soha meg nem élt élet morzsáira. Ám hogy ki akar és tudd ezzel élni, az maradjon titok, hogy legyen miért megnézni a filmet.

A Szerelem és egyéb gondok bár a jelenben játszódik, mégis olykor olyan hangulatot vetít elénk, mintha legalább 20 évet ugrottunk volna a múltba, mintha még a 9 éves Ville világában lennénk. Taisto régi mustangja, a kiöregedett sztár ruházata, Sara kopott bőröndje, Ville 80-as éveket idéző megjelenése, a filteres kávéfőző, mind-mind egy régi eltűnt, megkopott kor és élet szimbólumai, melyeket csak néha ellensúlyoz például egy laptop vagy a skype emlegetése. És hogy hol van mindebben a történetben Ronald Reagan? A Szerelem és egyéb gondokból minden kiderül.