Paulo Coelho: Tizenegy perc – Könyvajánló

Mi az, ami a világunkat mozgatja és csupán 11 percig tart? Ha nem a gazdagság, akkor a másik nyerő ötlet a szex lehet.

Mi az, ami a világunkat mozgatja és csupán 11 percig tart? Ha nem a gazdagság, akkor a másik nyerő ötlet a szex lehet. 11 perc, nem több és nem kevesebb, mely életeket tesz tönkre, mely mozgatja a fantáziát, mely jövőt és pénzt hozhat, különösen egy brazil lánynak Európában.

Coelho regényének hősnője egy fiatal lány, aki keresi a szerelmet, de csupán annyit tud meg róla, hogy szenvedéssel jár. A csalódottsággal egyidőben azonban felfedezi saját testét és az önkielégítés világát. Egyre inkább az erősödik benne, hogy nincs is szükség a férfiakra a szexhez, az orgazmushoz.

A vágya azonban, hogy elhagyja otthonát egyre erősödik benne. Így jut el Rio de Janeiróba, majd táncosnőnek Genfbe. Hamar szembesülnie kell vele, hogy a boldoguláshoz az út a szexen és annak is a fizetett verzióján át vezet. Prostituált lesz, melyet egyre magasabb fokon űz, mígnem egy nap megismerkedik egy festővel, aki elhozza neki mindazt, amire vágyott, amire várt.

Mitől és hogy lesz valaki prostituált. Mi mindennel találkozik ez alatt a munka alatt és van-e a való világba visszatérésre lehetőség, ki lehet-e szállni a prostitúció mókuskerekéből? Van itt lehetősége a szerelemnek? Mitől válik a szex szenvedélyessé és élvezetessé? Mi köze van a fájdalomnak és a szenvedélynek egymáshoz? Hogy mozgathat ennyi mindent csupán 11 perc? Lehet csak munka a prostitúció? Számít, hogy miképpen jön a pénz, ha abból földet vehet és egy jobb életet? Milyen barátság és szerelem bontakozhat ki mindennek az árnyékában? Kérdések, melyek mind benne vannak Paulo Coelho regényébe, mely egy fiatal eleinte még naiv, majd nagyon is gondolkodó, tervező lány útkeresése, mindez az írótól megszokott filozófiai tartalmakkal. A regény különlegessége, hogy felváltva ismerhetjük meg a történetet az elbeszélő szavain és a főszereplő naplórészletein keresztül. Ez utóbbi segíti az olvasót, hogy jobban beleláthasson Maria gondolataiba, érzéseibe, cselekedeteinek motivációjába.

Szerelem, szenvedély a szex és prostitúció világában. Tisztaság és megtisztulás a szennyben és bűnben. Kötelező darab mindazoknak, akik szeretik a szerző könyveit.