Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt – Amikor a feleség megőrül

Egy féltékeny feleség dilis ámokfutását vetette papírra R.

Egy féltékeny feleség dilis ámokfutását vetette papírra R. Kelényi Angelika, melyben egy 40-es nő keresi önmagát és a boldog házasságát, miközben az élete tele van kihívással és bizonytalansággal.

Ma már a nők életük derekán nem kamaszokkal élnek együtt vagy a fiatal felnőtt gyerekeiket indítják neki az önálló életnek, hanem dacos óvodásokat, kisiskolásokat nevelnek. Miközben szembesülniük kell, a nőiesség egy másik formájával, az öregedés látható jeleivel, az életközepi krízisek lélektani hatásaival, addig ott vannak az életciklus-váltás nehézségei is. Mindezen kríziseket a regény cselekménye megtűzdeli még a féltékenységgel és a kérdésekkel, hogy a fiatalabb férj viszonyba kezd-e egy csinos harmincassal és ha igen, akkor erre hogyan is kellene reagálni?  R. Kelényi Angelika: Egy hajszálon múlt című regénye ebbe a problémakörbe enged betekintést egy könnyen olvasható, befogadható, naplószerűen megírt humoros könyvvel. Ne lélektani boncolgatásra számítson az olvasó, hanem egy nő két hetének eseményeit és az ehhez kapcsolódó érzéseit, gondolatait követhetjük végig, szinte vígjáték-szerűen. Mi is megélhetjük, átélhetjük egy feleség pár őrül napját. Erre mondanánk, hogy romantikus-vígjáték, ahol a humor átlendít a problémákon és miközben látjuk, átérezzük, hogy milyen, amikor összetörik a szívünket, az álmainkat, a jövőnket, közben már jön is a következő jelenet, ahol felkacagunk.

 A főhős, Emma életében egyszerre jelentkezik többféle krízis: kisgyermeke logisztikája, megfelelés anyaként a munkahelyén, annak minden bizonytalanságával; testképének megváltozása, a nőiességének újbóli felfedezése, megélése; és életének egyik fő alappillére a párkapcsolata is problémákkal terhelt. Mit kellene ilyenkor tenni? Kisírt szemre egy nagy napszemüveget felvenni, nyomozásba kezdeni a csapodárnak tűnő férj után, esetleg Whiskey-be ölni a bánatot, vagy egy kis afférba bonyolódni? Emma bizonytalanságai közepette is egyetlen dologban biztos, hogy szereti a férjét, Alexet és nem akarja elveszíteni és nem szeretné, ha lánya az apja nélkül nőne fel. Nem szeretne abba az élethelyzetbe kerülni, amiben az édesanyja került, amikor Ő volt gyermek.  Bár fájdalma nagy Alex „bűne” miatt, de szerencsére nem fordul ki magából teljesen és a házassága, álmai gyászolása közepette sem tesz elkeseredett lépéseket, inkább csak néhány megmosolyogtató helyzetbe keveredik. Talán nem árulok el titkot – hiszen a könyv címe is utal rá – hogy a könyvnek happy and a vége és a szívgyötrő Alexről kiderül, hogy egy álom férj és szuper apa, akiért néha érdemes megőrülni.

  1. Kelényi Angelika szerethető könyve egy ablak a mai negyvenes nők életére, mely jó tükröt tarthat mindenki elé, aki megélte ezt a kort, ezeket a helyzeteket, vagy éppen benne van, de azoknak is sok érdekességet tartogat, akik még mindez előtt állnak; hogy bizony, bárkivel megtörténhet, bárki megőrülhet a féltékenységtől és olykor néha meghökkentő dolgokra is ragadtathatja magát.

Készüljön fel, mert ha egy esti olvasmányként, vagy a szabadság alatt a teraszon, vagy hazafelé utazva a vonaton veszi is a kezébe a könyvet, nem fogja letenni a végéig.