Hector a boldogság nyomában (2014)

Vajon mi a boldogság és hol találhatjuk meg? Hol van az a pont, amikor rájövünk, hogy az életünk üres és kiszámítható? Vajon hol vannak a kalandok, melyekre gyermekkorunk óta vágyunk? Peter Chelsom filmje, a Hector a boldogság nyomában ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Vajon mi a boldogság és hol találhatjuk meg? Hol van az a pont, amikor rájövünk, hogy az életünk üres és kiszámítható? Vajon hol vannak a kalandok, melyekre gyermekkorunk óta vágyunk? Peter Chelsom filmje, a Hector a boldogság nyomában ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Hector egy negyvenes évei elején járó pszichiáter, aki naponta nézi, hallhatja páciensei útkeresését. Bánatukat, kétségbeesésüket, boldogságkeresésüket osztják meg vele, miközben ő futószalagon érkező bábuknak érzékei őket, akiket szinte szélhámosként veri át, hiszen ugyanazok a kérdések benne is ott munkálkodnak és válaszokat sehol sem talál, így adni sem tud. Csupán egyetlen dologban járatos: A neki feltett kérdésre kérdéssel válaszolni. A fokozódó feszültségre egy utazással válaszol, melyben a benne élő gyermek menekül a búzafűlé, az előre megkötött nyakkendő és a futószalagon érkező páciensek elől. Hector otthon hagyja barátnőjét, Clarat (akivel hosszú évek óta együtt élik megszokott, jól működőnek tűnő életüket) és elindul megkeresni a boldogság titkát. Utazásának első állomása Kína. Vajon a pénz boldogít? Lehet egyszerre több nőt is szeretni? Hogyan lehet egy kolostorban békére és elégedettségre találni? Mi szépség van abban, amikor a szél kergeti a színes zászlókat? Ázsia után egy nem éppen átlagos repülőúttal jut el Afrikába, ahol egyik fiatalkori barátja dolgozik orvosként, szinte szélmalomharcot folytatva szegénységgel, betegségekkel, helyi kiskirályokkal. Mitől lehetnek itt boldogok az emberek? Család, barátok, emberség? Boldogság, ha az embert úgy szeretik, ahogyan van? Afrikában sok érzelmet tapasztal meg Hector. Kétségbeesést, félelmet, elfogadást, befogadást. Sok szépséget a halál árnyékában. Innen az útja egy lélekmelengető beszélgetéssel megáldott repülőúttal Amerikába visz, Los Angeles-be, ahol ifjúkora szerelmét keresi fel, aki boldog házasságban él és harmadik gyermekét várja. Vajon mit vár tőle Hector? Hogy beteljesülhet egy régi szerelem, hogy Ő adhatja a boldogsága kulcsát? Ez a hajó már régen elment, csak a fel nem nőtt Hector éli a múlt reményeiben az életét. Régi szerelme összehoz Hector számára egy találkozót a boldogságot kutató Coreman profeszorral, akinek egyik előadásába bele is hallgathatunk, és aki megpróbálja főszereplőnk agyában felmérni érzelmi aktivitását. Próbálkozása végül sikerrel jár, amikor Hector barátnőjével, Claraval folytatott telefonbeszélgetése alatt rádöbben utazása valódi céljára és eredményeire.

A Hector a boldogság nyomában egy alapmű a mai kor boldogtalan világában. Abban a valóságban, amikor nem veszik észre emberek milliói, hogy a boldogságot nem kell hajkurászni, mert ott van előttük karnyújtásnyira, és nem csak lehetőség a boldogság állapotának elérése, hanem kötelességünk is lenne. Miközben mindenki éli a felnőttek boldogtalan létét, elfelejtenek felnőni és érzelmileg fejletlen állapotban ragadnak. Peter Chelsom főhősének a szíve a helyén van. Tudja mi a jó és rossz közötti különbség, tisztelettudó, segítőkész, de elfelejt az itt és mostnak, csupán a létnek örülni. Utazásra van szüksége, hogy megtalálja azt, ami mindig is az övé volt.

Véleményem szerint a Hector a boldogság nyomábant mindenkinek látnia kellene, aki keresi, kutatja, hajszolja a boldogságot, miközben boldogtalan; mert mindig van holnap, barátom!