Borsa Brown: Az arab

Szenvedély és erotika a Kelet kapujában Csilla és Gamal, egy herceg és egy nehéz sorsú tolmácslány, Rijád és Budapest, egy katolikus és egy muszlim.

Szenvedély és erotika a Kelet kapujában
Csilla és Gamal, egy herceg és egy nehéz sorsú tolmácslány, Rijád és Budapest, egy katolikus és egy muszlim. Két külön világ, különböző kulturális közegből érkezett fiatalok egymásra találása és a köztük lévő falak lebontása erotikával fűszerezve. Ez Borsa Brown új könyve, mely egyszerre hozza közel Szaúd-Arábia világát az olvasóhoz az arab világ szépségével és az európai mentalitástól olykor távol álló, néha taszító sajátosságaival.

Bevallom, izgatottan vágtam bele a regénybe – lévén, hogy ez az első magyar írótól született erotikus regény a kezeim között. Az első pár oldal, számomra igazi csalódás. A nyelvezete nem tetszik, talán a téma sem, de lehet, hogy szimplán csak a szereplők taszítanak, és ezért nehezen jutottam túl az első 60 oldalon, de nem adtam fel. Amint a történet megérkezik Budapestre, számomra onnan indul igazán a regény és teljesen megváltozik. Nem csak olvasható, hanem olvasni való lesz. Nem szívesen szakadtam ki a történetből, mert érdekelt, hogy mi fog játszódni a következő lapokon. Tetszenek a magyar helyszínek –talán mert ismerem őket és jó volt gondolatban bejárni, de a rijádi világ is elég jól leírt, bár néha több képi leírást is olvastam volna erről a számomra ismeretlen vidékről, de Gamal palotáját magam elé tudtam festeni.

A főhős karaktere annyi titkot rejthet, hogy szerettem volna kicsit jobban megismerni a családját, múltját, hogy jobban értsem jelleme összetettségét, de talán nem is a múltra kell itt koncentrálni, hanem a jelenre, a jövőre.  Az arab világról, a muszlimokról sok mindent megismerhetünk a könyvből és ez az átlag olvasónak valóban sok új információt jelenthet, mely által talán jobban beleshetünk Szaúd-Arábia életébe.  A könyv különlegessége, hogy az írója nő, mégis a férfi főszereplő, Gamal szemével meséli el a történetet. Az ő gondolatain keresztül ismerhetjük meg a szerelmet, a két különböző világból érkező ember jellemének, életének ütközését.

A könyvben Gamal jellemfejlődését követhetjük végig, aki a szerelem által lesz képes érezni, felfigyelni a női sorsokra, nyitni a barátság, a körülötte lévő emberek felé. Ám mindez ne rettentse el kedves olvasó, mert Borsa Brown könyve nem csak egyfajta jellemrajz, hanem egy szórakoztatni vágyó romantikus regény. Jó benne élni a történetbe, még akkor is, ha sok részletét előre lehet sejteni, de a könyv jól van megírva, küldetését – miszerint kikapcsolódást nyújtson elsősorban a női olvasóknak – maradéktalanul teljesíti. Aki szereti a hasonló regényeket, nem fog csalódni Az arabban. A könyv vége azonban meglepetéssel szolgált számomra. A végkifejletére valóban kíváncsi voltam, hogy miképpen oldja meg, oldja fel az ellentéteket az író és ezt a „véget” valóban nem vártam.

A könyvben nagy hangsúly van a szexualitáson – hiszen ez Gamal életének egy fontos mozgatórugója – de nem tolódik el a hangsúly egyértelműen ebbe az irányba. Inkább egy markáns jegynek érzem a történetben. A leírások sok mindent kimondanak, megmutatnak, ám csak a kulcs szerelmi jelenet igazán részlet gazdag. Szépen hozza a fantázia megmozgatását. Megmutat és mégis sokszor csak sejtet.

Borsa Brown egy igazán olvasmányos, szórakoztató, vágyakat fokozó könyvet írt, amikor papírra vetette Az arab történetét. A romantikus, erotikával átszőtt regények kedvelőinek nyugodtan merem ajánlani, mert kellemes órák elé néznek, amikor kezükbe veszik az írónő legújabb könyvét.