Szakértő válaszol

Tegye fel kérdését a pártanácsadó.hu szexuálterapeutáinak. Amennyiben gyors segítségre van szüksége, válassza a konzultációs lehetőséget!

Kérdések és Válaszok

Szex fiam születése után

Kisfiam 4 éves volt szeptemberben. A terhesség és a szülés is problémákat okozott. Mivel ő a 3. gyermek az orvos úgy gondolta nem kell gátmetszést alkalmaznia, holott 9 év telt el az előzö szülésem után. Ezzel annyit ért el, hogy sajnos elég hosszan és csúnyán repedtem, ami sokáig nagy fájdalommal járt. A mai napig előfordul, hogy érzékenyebb az a rész. A lényeg, hogy fiam születése után, nem tudom miért, de nem kívánom az együttlétet a férjemmel, azóta nem is kezdeményezek a szexnél. Ez persze neki is, de nekem is rossz és a szex sem igazán esik jól. Voltam már emiatt orvosnál, de ő azt mondta, hogy biztos a fáradság teszi. Labor vizsgálat is volt az rendben van. Sehol semmi elváltozás nincs, de 4 éve semmi nem változott sajnos. Mit tegyek? Fogamzásgátló tablettát nem szedek, mert amiket a korom miatt szedhetnék csak problémát okoztak.

Kedves édesanya!

Köszönjük, hogy megtisztelt a bizalmával. A problémája sajnos nem egyedi, nagyon sokan szembesülnek ilyen és hasonló nehézségekkel szülés után, amikor a szexuális életüket újraindítják. Egyrészt szülés közben sérülések történhetnek, melyek idővel begyógyulnak, a legtöbb esetben nyomtalanul, ám ebben az időszakban a szexuális együttlétek kellemetlenek, esetleg fájdalmasak lehetnek. Az is igaz, hogy nagyon sok dolog „tanulható” a szexben, így a rossz dolgok is. Ez annyit jelent, hogy a kellemetlen aktusok következtében állandósulhat egy negatív érzés, mely negatív élményeket eredményez és egy idő múlva védekezésképpen, a fájdalom elkerülésére a libidó jelentősen lecsökken. Ilyen esetben sokszor hiába döntjük el magunkban, hogy minden megváltozik, ez nem ilyen egyszerű. A testünk nem úgy reagál, ahogy szeretnénk, és nem jön a régi vágy sem.

Ami jó hír, hogy ha az orvos nem talált semmi elváltozást, akkor a probléma orvosolható. Viszont egyedül nem könnyű megoldani, így mindenképpen szexuálterápiát javasolnék, ahol különböző gyakorlatokkal viszonylag rövid időn belül lehet orvosolni a problémát.

Pártanácsadó.hu


Szexből párkapcsolat?

Szép napot!
A történetem kicsit kacifántos sajnos.  Kezdem az előzményekkel.
Január közepén barátnőm baráti társaságával mentünk bulizni. Ahol volt egy fiú akit már párszor láttam beszéltünk már pár szót de sose volt semmi több, mivel barátom volt akkor. Ám akkor először elkezdtünk  dumálni a bulin. Másnap bejelöltem facebookon, elkezdtünk beszélni mindennap,  órákat, késő estig. Azon a héten szakítottam a barátommal, már nagyon érett a dolog: nagyon sokat veszekedtünk, elhidegültünk , nem szexeltünk, alig találkoztunk stb. Következő szombaton ugyanúgy elmentünk  bulizni a srác én  barátnőm és a társaságuk, a srácnak volt a búcsúbulija mivel 5 hónapra Angliába megy. Ez még mindig januárban volt ugye.  A parti után a barátnőm, az ő párja ,  én és a srác elmentünk a barátnőmékhez  hogy ott folytassuk a bulit. Ott aludtunk náluk.  Volt csók ölelés nevetgélés  puszik. Másnap korán leleptem  ,  meg mielőtt  a srac felkelt  volna. Rám írt  hogy miért tűntem el stb . 3 napra rá átmenetem hozzá , ott aludtam,  lefeküdtünk.  Aztán  kiment Angliába. Azóta is mindennap  beszélünk márciusban fogunk találkozni.  Egyszer mar beszeltünk arról h mit akarunk a másiktól.  Akkor azt mondta  h ha visszatért és még beszélünk akkor lehet bármi.  Azt szeretném kérdezni igazából hogy hogy viselkedjek  vele hogy többet akarjon? Legyek tartózkodó vagy laza ? Rideg? Cuki? Néha olyan fura néha meg olyan imádni való. Nem tudom őt  hova tenni.  Amikor ott aludtam nála vitt a kezében meg ölelgetett puszilgatott kedves volt. De facebookon meg annyira más. Lehetséges hogy csak szex marad ez az egész? Nem tudom mit csináljak de kezdem nagyon megkedvelni és nem akarok  pofára esni. .
Kedves kétségek között lévő kérdező!
Az első és nagyon fontos dolog, hogy a facebook nem a valóság. Ott az ember nagyon sokszor teljesen más oldalát mutatja, mint a valóságban. Sokszor azt, amit szeretne, hogy lássanak róla, amit irigyelhetnek, vagy éppen azt, amilyen nem mer, vagy nem tud lenni a való életben. A facebook sokszor egy álarc, ami mögé be lehet bújni. Inkább igaz lehet az, amilyennek a valós életben megismerte.
Arra a kérdésére, hogy miképpen viselkedjen a választott fiúval, hogy az akarja Önt, nehéz egyszerű és egyértelmű választ adni. Próbáljon meg önmaga lenni és nem taktikák és praktikák alapján viselkedni. Az tény, hogy a férfit el kell csábítani és hagyni kell, hogy Ő meghódítsa Önt, de ehhez nem kell olyan viselkedésmintákat magára vennie, ami távol áll Öntől. Ha Ön alapból egy kedves, közvetlen ember, akkor legyen vele is ilyen, de ha kissé tartózkodó, szeret titokzatos maradni, akkor legyen ilyen. A legjobb, ha önmagát adja, de úgy hogy valami kis rejtélyesség mindig megmaradjon, ami beindítja és fenntartja a férfi fantáziáját.

Pártanácsadó.hu


Vaginizmus a probléma?

28 éves nő vagyok, aki 4 éve él párkapcsolatban a vőlegényével. Régebben voltak panaszaim, akkoriban a nőgyógyász hüvelygombára írt fel kúpot, illetve volt egy méhszájseb fagyasztásom is… Egyszer sajnos az együttlét fájdalmas volt. Az a gyanúm, hogy emiatt kialakult a vaginizmus, mivel azóta is hiába kapcsolok ki, amint a behatolásra kerülne a sor teljes zár alá kerül a hüvelybemenet.
Ez persze feszültséget kelt a kapcsolatban, hiszen jön a tipikus “nem a te hibád” mondat. De így hogyan tudnék családalapításra is gondolni, ha ez a probléma megpecsételi az életemet? Mit tudnék tenni?

 

Szexuális probléma – közösüléstől való félelem- előfordulhat nőgyógyászati probléma esetén, általában hosszan elhúzódó gyulladások, a méhszáj felmaródása okozhat ilyen tünetet.

Megfelelő terápiával kezelhető a hüvely görcsös összehúzódása, ha a fent említett probléma miatt alakult ki. A terápia hosszas, sok időt és türelmet kíván.

Viszont fontos tisztázni a szexuálterápia előtt, hogy mi a pontos diagnózis, ehhez szükséges alapos orvosi kivizsgálás illetve szexuálterapeuta részéről részletes szexanamnézis, mivel sok esetben összekeverhető a vaginizmus a dyspareuniával, a szexuális averzióval és a hypoaktív szexuális zavarral.

Pártanácsadó.hu


Ismerkedés

Röviden: nem tudok párt találni. Akárhányszor bepróbálkozom egy lánynál, kiderül, hogy a fiúkhoz vonzódik. Vagy legalábbis ezt mondja (gondolom azért, mert visszataszítónak tart és le akar rázni). Eddig egy párkapcsolatom volt, kb. egy évig tartott, a végén ő is egy srácért hagyott el. Azóta nem is nagyon próbálkoztam, mert nem akartam még egyszer egy hasonló eredménnyel járó kapcsolatra elvesztegetni az erőfeszítéseimet. Azt szeretném megtudni, hogy ez az egész miért van. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy srácok viszont bepróbálkoztak nálam, egyesek finoman, mások kevésbé. Őket nyilván lerázom, többnyire eltűnök a helyszínről. Ennek a megelőzésére se lenne rossz valami technika vagy ilyesmi. (Nem nagyon járok társaságba, de pl. munkahelyen is volt már ilyen.)

 

Kedves Kérdező!

Ismerkedni, függetlenül attól, hogy melyik nemhez vonzódunk, nem egyszerű feladat, sőt egy művészet.

Azt javaslom, hogy legyen nyílt, és őszinte, de finoman adja a környezete tudtára, hogy nem kíván férfiakkal kapcsolatba bonyolódni.

Egyébként vannak olyan egyértelmű metakommunikációs jelek, egy tekintet, egy mozdulat, amiből a másik fél tudtára adhatja, hogy szeretné megismerni, vagy éppen nem kívánja a társaságát.

Próbálja meg otthon, a tükör előtt gyakorolni a válaszreakcióit, de semmiképpen ne legyen ellenséges. Baráti kapcsolatai még lehetnek, ha szexuális téren nem is vonzódik a férfiakhoz.

Biztos recept nincs, mivel mindenki másképpen működik, így ami célravezető az egyik félnél, az lehet, hogy eredménytelen lesz másnál, de egy visszautasítás is lehet kedves és egyértelmű egyszerre.

Pártanácsadó.hu


Mivel javíthatom az állóképességemet ?

52 éves férfi vagyok. A kérdésem, hogy esetleg van olyan módszer – ami nem gyógyszer – amivel az állóképességemet javíthatom?

A problémájára van megoldás, de ez egy rövid válaszban nem összefoglalható. Van olyan szexuálterápiás program, melynek kifejezetten ez a célja. Bővebb információt honlapunkon itt találhat: Apollo program

Pártanácsadó.hu


Elhanyagolva érzem magam

21 éve vagyok férjnél. Elhanyagolva érzem magam, mind lelkileg, mind szexuálisan. Úgy szeretem a férjemet, mint a testvéremet. Az lenne a kérdésem, normális az, hogy két ember egy idő után nem közeledik egymáshoz? Nem tartok szeretőt, nem is szeretnék, de úgy érzem,így nincs értelme a kapcsolatomnak. Mit tegyek?

A kapcsolatokban az állandó változás normális, hiszen változik az életünk és mindig az adott életszakasz problémáival kell szembenéznünk; de ennek nem természetes velejárója a kapcsolatok kihűlése. Soha nem késő visszatalálni ahhoz a ponthoz, amikor szerelmet és vágyat érzett a társa iránt, de ehhez mindkettőjükre szükség van, hogy felelevenítsék a régi vonzalmat és ebből erőt merítve újra egymásra találjanak. A párterápiák jelentős része pont az ilyen tűz visszahozataláról szól.

Pártanácsadó.hu


Beválaljam a swingerklubot érte?

30-as lány vagyok, halálosan szerelmes a barátomba. Nem ő az első kapcsolatom, sőt, volt már több éves is, de a mostani az a bizonyos, mindent elsöprő szerelem. Viszont a nagy problémám, hogy ő állandóan szexuális élvezeteket hajtja. Nekem a szex kétszereplős, neki nem. Tudom, hogy sok kalandban volt része. Most már engem is be szeretne vonni, a barátaival, swingerklubot emlegeti, hozzak lányokat. Mit tegyek? Belemenjek a kedvéért a nyitott kapcsolatba? A szexuális játékokba? Szerinte erre a fajta életre meg kell érni EQ szinten is…

Vajon a halálos szerelem arról szól-e, hogy feláldozzuk benne magunkat és teljesen elveszik az én a mi oltárán? Vajon bele kell-e menni a játékba, egy újfajta életstílusba a kapcsolat megtartásáért? Vajon miben több a kapcsolat a szexuális élményszerzésnél? Vajon hol van a határ a kompromisszumkereső és a megalázkodó között? Kérdéseivel, kétségeivel forduljon nyugodtan hozzánk, és segítünk megtalálni a válaszokat.

Pártanácsadó.hu


Milyen pózt válasszak, ha alacsonyabb vagyok a partneremnél?

Középkorú férfi vagyok. Milyen lehetőségeim vannak pózok tekintetében, ha alacsonyabb vagyok a partneremnél és egyébként a “doggy style-t” részesítjük előnyben?

Nyugodtam válasszák a "doggy style-t", ha ez a kedvencük, hiszen ennek a problémának a feloldására igénybe lehet venni párnákat, melyek segítenek a magassági problémák leküzdésében, vagy a partnere alakítson a testhelyzetén (pl. nagyobb terpesz, kissé rogyasztott lábak). Nyugodtan kísérletezzenek, próbáljanak ki újabb pózokat, de a kielégítő szexuális életnek nem feltétele az együttléteknek színesítése nyaktörő mutatványokkal.

Pártanácsadó.hu


Nem tudok fejben kikapcsolni

30 éves lány vagyok. A jelenlegi kapcsolatomban küzdök. Soha nem voltam még feszült az agyban, viszont a mostani barátommal más a helyzet. Nem tudok fejben kikapcsolni szex közben, mivel nem tudok mit kezdeni a partnerem “Mit szeretnél?” kérdésével. Hogyan orvosolható ez?

Megkeresése bennem számtalan kérdést hívott elő: Lehetséges, hogy a partnere szeretne az Ön kedvébe járni, szeretné, ha a szexuális együttléteik jobban sikerülnének? Említette már a partnerének, hogy Önt zavarja a „Mit szeretnél” kérdés? Mennyire ismerik saját maguk és egymás vágyait? Lehet, hogy a probléma hátterében egyszerű kommunikációs hiba rejlik és a feszültség oldása könnyen orvosolható.

Pártanácsadó.hu


Honnan tudom, hogy orgazmusom van?

40-es nő vagyok. Videken élek, édesanyámmal. 24 évesen vesztettem el a szüzességemet, de soha nem élveztem a szexuális együttléteket. Az első férfi az életemben a későbbi férjem lett. Tavaly az alkoholproblémái miatt elvesztettem. Most ismerkedtem meg egy férfival, akivel végre megtapasztaltam a jó szexet, azonban nem vagyok biztos benne, hogy amit éreztem, az orgazmus volt. Honnét ismerem fel?

A női orgazmus elég összetett dolog. Egyrészt van egy testi része, mely létrejöhet a csikló izgatásával, vagy a G pont megfelelő ingerlésével, de e mellett nagyon fontos a lelki oldala. Amennyiben szeretve érzi magát egy nő a partnere mellett, biztonságban van, amikor vele van és a szexualitást jó élményként éli meg, akkor ez egy boldog párkapcsolat alapja lehet.

Pártanácsadó.hu


Elmegy a kedvem a fiúktól

34 éves lány vagyok, egy lánnyal élek együtt, de voltam már fiúval is. A biszexualitásom nem okoz problémát, de a szex igen. Szexuális kapcsolatom eddig csak lánnyal volt. Mi lehet az oka, hogy mielőtt szexre kerülne a sor, teljes izgalomban vagyok, akarom, de a nagy pillanatban elmegy a kedvem?

Kérem, gondolja végig, hogy pontosan hogyan zajlott az a szituáció, amikor a vágya megszűnt. Milyen volt a környezet, a partner, mi mindent történt. Mindig ugyanannál a mozzanatnál szakadt meg a vágya? A partnere hogyan viszonyult a helyzethez és Önnek milyen volt a szituáció, milyen érzelmeket váltott ki? Mi az, ami miatt a jelenlegi partnere mellett a férfiak felé is nyitni szeretne?

Pártanácsadó.hu


Szeretőm van, de hiányzik a párom

Középkorú nő vagyok. A főváros mellett élünk, élettársammal, immár 8 éve. Bár tudom, hogy ő a férfi, aki mellett le akarom élni az életem, másfél éve van szeretőm a szex miatt. Sajnos soha nem volt energikus, általában kéthetente vagyunk együtt, de akkor is gyorsan lezavarja. Hogyan tudnám a párommal megbeszélni, mire volna szükségem? Mivel bármikor szóba hoztam, azt mondta, hogy én nem értek hozzá…

Egy párkapcsolatban sok lábon áll és néha érdemes elgondolkodni néhány kérdésen. Mi az Önök kapcsolatának az alapja? Mi az, ami összeköti Önöket? Milyen közös terveik, vágyaik vannak? A kapcsolatuk elején milyen volt a szexualitás? Ön mennyire ismeri az élettársa vágyait? Más téren is kap olyan visszajelzést a párjától, hogy nem ért hozzá? A szeretőjével milyen a kapcsolata; csak testi vagy érzelmi kapocs is van Önök között?

Pártanácsadó.hu


Kérdezzen tőlünk


Felhívjuk figyelmét, hogy a kérdésekre átlagosan 1 napon belül tudunk válaszolni, de ha gyors segítségre van szüksége egy adott problémára, válassza a konzultációs lehetőséget! Köszönjük türelmét!

4 250

A weboldal használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close